Chleb z 5 składników

Najlepszy, chrupiący chlebek, jaki zjesz. A Ty, z jakimi dodatkami lubisz jeść świeży chleb?

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży
  • 300 ml wody

 

Przygotowanie:

W misce połącz mąkę, cukier, sól, drożdże oraz letnią/ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto minimum przez 10 minut. Dodatkowo możesz dodać ulubione dodatki. Ciasto pozostaw pod przykryciem aż podwoi swoją objętość. Następnie uformuj bochenek i pozostaw go do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Gdy ciasto wyrasta, garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne nagrzej w piekarniku, rozgrzanym do 230-250 stopni (ustaw najwyższą temperaturę). Chleb piecz pod przykryciem w najwyższej temperaturze przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejsz do 200 stopni, zdejmij przykrywkę i dopiecz 15-20 minut. Smacznego!

Chleb możesz przygotować wieczorem i pozostawić go do wyrośnięcia w lodówce. Rano wystarczy go upiec.

 

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media