Najlepszy, chrupiący chlebek, jaki zjesz. A Ty, z jakimi dodatkami lubisz jeść świeży chleb?
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 420 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 g drożdży
- 300 ml wody
Przygotowanie:
W misce połącz mąkę, cukier, sól, drożdże oraz letnią/ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto minimum przez 10 minut. Dodatkowo możesz dodać ulubione dodatki. Ciasto pozostaw pod przykryciem aż podwoi swoją objętość. Następnie uformuj bochenek i pozostaw go do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Gdy ciasto wyrasta, garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne nagrzej w piekarniku, rozgrzanym do 230-250 stopni (ustaw najwyższą temperaturę). Chleb piecz pod przykryciem w najwyższej temperaturze przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejsz do 200 stopni, zdejmij przykrywkę i dopiecz 15-20 minut. Smacznego!
Chleb możesz przygotować wieczorem i pozostawić go do wyrośnięcia w lodówce. Rano wystarczy go upiec.