chleb-z-5-składników

Najlepszy, chrupiący chlebek, jaki zjesz. A Ty, z jakimi dodatkami lubisz jeść świeży chleb?

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży
  • 300 ml wody

 

Przygotowanie:

W misce połącz mąkę, cukier, sól, drożdże oraz letnią/ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto minimum przez 10 minut. Dodatkowo możesz dodać ulubione dodatki. Ciasto pozostaw pod przykryciem aż podwoi swoją objętość. Następnie uformuj bochenek i pozostaw go do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Gdy ciasto wyrasta, garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne nagrzej w piekarniku, rozgrzanym do 230-250 stopni (ustaw najwyższą temperaturę). Chleb piecz pod przykryciem w najwyższej temperaturze przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejsz do 200 stopni, zdejmij przykrywkę i dopiecz 15-20 minut. Smacznego!

Chleb możesz przygotować wieczorem i pozostawić go do wyrośnięcia w lodówce. Rano wystarczy go upiec.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book