Schab pod pierzynką

schab-pod-pierzynką

Przygotuj razem ze mną schab pod pierzynką. To idealny pomysł na obiad.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  •  500 g schabu + (cebula i mleko do przykrycia)
  • 5 g oleju
  • 80 g cebuli
  • 200 g pieczarek
  • 120 g ogórka kiszonego lub konserwowego
  • 70 g sera
  • Papryka słodka i ostra
  • Majeranek
  • Sól i pieprz
  • Czosnek granulowany

 

Przygotowanie:

Rozbite plastry schabu przełóż do naczynia, dodaj mleko i pokrojoną w piórka cebulę. Zamiast schabu możesz wykorzystać karkówkę lub pierś kurczaka. Tak przygotowane mięso najlepiej zostawić w mleku i cebuli na noc, jednak jeśli się śpieszysz, godzina wystarczy. Na podgrzanym oleju podsmaż pieczarki i cebulę aż stracą surowość. Wyciągnij schab, przypraw do smaku i ułóż na blaszce. Na każdym kawałku ułóż pieczarki z cebulą, plastry ogórka, starty ser i piecz w 180*C, przez 30 minut. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book