Ta szarlotka obudzi Twoje wspomnienia. Dla mnie to jedno z najlepszych ciast, które robiła dla nas nasza Babcia. A Tobie, jakie ciasto kojarzy się z dzieciństwem?
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 jajka
- Wanilia
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Pokrojone jabłka najlepiej odmiany szara reneta praż na patelni z dodatkiem cukru i cynamonu aż zmiękną i odparuje z nich płyn. Składniki na ciasto dokładnie zagnieć i podziel je na pół. Jedną z połówek zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Z drugiej połowy uformuj spód w formie 20×20 i włóż do zamrażarki na 10 minut. Schłodzony spód podpiecz w 180*C, przez 10 min. Następnie wyłóż na nim ostudzone jabłka, a na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto. Piecz w 180*C, grzanie góra-dół przez 50 minut. Posyp cukrem pudrem i podaj. Smacznego!
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy