Szarlotka jak u babci

szarlotka-jak-u-babci

Ta szarlotka obudzi Twoje wspomnienia. Dla mnie to jedno z najlepszych ciast, które robiła dla nas nasza Babcia. A Tobie, jakie ciasto kojarzy się z dzieciństwem?

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Ciasto:

  • 260 g mąki
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • Wanilia

Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

Pokrojone jabłka najlepiej odmiany szara reneta praż na patelni z dodatkiem cukru i cynamonu aż zmiękną i odparuje z nich płyn. Składniki na ciasto dokładnie zagnieć i podziel je na pół. Jedną z połówek zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Z drugiej połowy uformuj spód w formie 20×20 i włóż do zamrażarki na 10 minut. Schłodzony spód podpiecz w 180*C, przez 10 min. Następnie wyłóż na nim ostudzone jabłka, a na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto. Piecz w 180*C, grzanie góra-dół przez 50 minut. Posyp cukrem pudrem i podaj. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book