Szwedzkie klopsiki

szwedzkie-klopsiki

Pyszne, soczyste i proste klopsiki w szwedzkim stylu. To pomysł na szybki obiad!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 10 g sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • 50 g bułki tartej

 

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i jajko przełóż do blendera i zblenduj na jednolitą masę. Mięso przełóż do miski, dopraw sosem sojowym, przyprawami oraz przygotowaną cebulę. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi uformuj klopsiki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż się zarumienią i stracą surowość. Tak przygotowane klopsiki podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book