Biszkopciki z bitą śmietaną

biszkopciki-z-bitą-śmietaną

Przygotuj razem ze mną puszyste biszkopciki z kremem. Prosty i pyszny deser idealny z owocami.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Biszkopty:

  • 5 jajek M
  • szczypta soli
  • 120 g mąki pszennej

Krem:

  • 300 g śmietanki 30%
  • 30 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, a gdy będą ubite, dodaj żółtka. Następnie dodaj przesianą mąkę i mieszaj do połączenia składników łyżką. Przygotowane ciasto przełóż na blachę, tworząc niewielkie biszkopciki. Piecz w 180*C, grzanie góra-dół przez 8-10 min. Ciasteczka złóż na pół, gdy są jeszcze ciepłe. W międzyczasie przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę ubij razem z cukrem pudrem na krem i gotowym wypełnij biszkopciki. Udekoruj ulubionymi dodatkami i podaj. Smacznego!

Ilość porcji: 12 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book