Beziki z lodami

Lubisz beziki? Taki deser idealnie sprawdzi się na wspólne chwile z bliskimi.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 5 białek (175 g)
  • 250 g drobnego cukru
  • 5 g soku z cytryny
  • 8 g skrobi ziemniaczanej
  • ulubione lody
  • ulubione owoce do dekoracji

 

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Miksuj, aż cukier dobrze się rozpuści- rozcierając między palcami niewielką ilość bezy, sprawdzisz, czy cukier się rozpuścił. Gdy masa będzie ubita, dodaj sok z cytryny, skrobię i mieszaj do połączenia. Następnie przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego i umieść w formie namaczając ją w gorącej wodzie oraz osuszając na ręczniku kuchennym, przed przygotowaniem każdej bezy. W każdej bezie łyżeczką zrób otwór, aby później umieścić w nim dodatki.

Bezy susz w piekarniku nagrzanym do 90*C, funkcja termoobieg, przez ok. 1,5h. Po tym czasie pozostaw je do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Jeśli Twój piekarnik nie posiada termoobiegu, bezy susz w funkcji góra-dół z włączonym wiatraczkiem i susz w tej samej temperaturze przez 1,5-2h.
Tak przygotowane beziki wypełnij lodami i ulubionymi owocami. Gotowe bezy możesz zamrozić, jednak przed podaniem pozwól im chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej, będą przyjemniejsze do jedzenia. Smacznego!

 

Ilość porcji: 7-8 sztuk

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media