Lubisz beziki? Taki deser idealnie sprawdzi się na wspólne chwile z bliskimi.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 5 białek (175 g)
- 250 g drobnego cukru
- 5 g soku z cytryny
- 8 g skrobi ziemniaczanej
- ulubione lody
- ulubione owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Miksuj, aż cukier dobrze się rozpuści- rozcierając między palcami niewielką ilość bezy, sprawdzisz, czy cukier się rozpuścił. Gdy masa będzie ubita, dodaj sok z cytryny, skrobię i mieszaj do połączenia. Następnie przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego i umieść w formie namaczając ją w gorącej wodzie oraz osuszając na ręczniku kuchennym, przed przygotowaniem każdej bezy. W każdej bezie łyżeczką zrób otwór, aby później umieścić w nim dodatki.
Bezy susz w piekarniku nagrzanym do 90*C, funkcja termoobieg, przez ok. 1,5h. Po tym czasie pozostaw je do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Jeśli Twój piekarnik nie posiada termoobiegu, bezy susz w funkcji góra-dół z włączonym wiatraczkiem i susz w tej samej temperaturze przez 1,5-2h.
Tak przygotowane beziki wypełnij lodami i ulubionymi owocami. Gotowe bezy możesz zamrozić, jednak przed podaniem pozwól im chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej, będą przyjemniejsze do jedzenia. Smacznego!
—
Ilość porcji: 7-8 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy