placki-z-botwiny

Pyszne placuszki z botwinki to idealny pomysł zarówno na obiad jak i kolacje.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 70 g botwinki
  • Koperek
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g mąki

 

Przygotowanie:

Do miski przełóż serek wiejski, pokrojone drobno liście i łodygi botwinki, posiekany koperek oraz jajko. Dopraw do smaku, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju i niskiej mocy palnika smaż niewielkiej wielkości placki kilka minut. Gdy góra placka zacznie się ścinać, przewróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Podaj ze śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book