Placki z botwiny

Pyszne placuszki z botwinki to idealny pomysł zarówno na obiad jak i kolacje.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 70 g botwinki
  • Koperek
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g mąki

 

Przygotowanie:

Do miski przełóż serek wiejski, pokrojone drobno liście i łodygi botwinki, posiekany koperek oraz jajko. Dopraw do smaku, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju i niskiej mocy palnika smaż niewielkiej wielkości placki kilka minut. Gdy góra placka zacznie się ścinać, przewróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Podaj ze śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media