ciasteczka-z-bitą śmietaną

Nie oprzesz się tym ciasteczkom. Wypełnione bitą śmietaną i podane z owocami smakują obłędnie!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko do posmarowania (opcjonalnie)
  • cukier do posypania (opcjonalnie)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 20 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

Pokrojone w kwadraty ciasto francuskie posmaruj jajkiem, złóż w trójkąt i ponownie posmaruj oraz posyp cukrem. Piecz w 220*C, grzanie góra-dół, przez 12-15 minut. Upieczone ciastka otwórz i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Do mocno schłodzonej śmietanki dodaj cukier puder i ubij na sztywną pianę. Gotową bitą śmietanę umieść w ciasteczkach i podaj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book