bułeczki-z-jabłkami

Mięciutkie bułeczki z jabłkami będą idealne do lunchboxa.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 30 g cukru
  • 5 g drożdży
  • szczypta soli
  • 175 ml mleka
  • 30 g masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Dodatki:

  • 300 g jabłek
  • jajko do posmarowania
  • płatki migdałów

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto o temperaturze pokojowej przełóż do miski i wyrabiaj mikserem przez 10 minut. Do wyrobionego ciasta dodaj drobno pokrojone jabłka i pozostaw do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie podziel ciasto na siedem części, uformuj z nich bułeczki i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami oraz cukrem i piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez 30 minut. Smacznego!

 

Ilość porcji: 7 sztuk

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book