ciasto-3-bit

Przygotuj wyjątkowe, kremowe ciasto 3 Bit bez pieczenia.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Budyń:

  • 400 g mleka
  • 70 g cukru
  • wanilia
  • 80 g skrobi

Krem budyniowy:

  • 150 g masła + wcześniej przygotowany budyń

Krem śmietanowy:

  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 opakowania fix-u

Dodatki:

  • 220 g herbatników
  • 300 g kajmaku
  • 30 g czekolady

 

Przygotowanie:

Większą część mleka przelej do garnka, dodaj cukier, wanilię a w pozostałym mleku rozpuść skrobię i dolej do gotującego się mleka. Mieszaj do momentu, aż masa dobrze zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj i przelej na talerz, który przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia. Miękkie masło ucieraj na jasną masę i stopniowo dodawaj budyń do uzyskania puszystego kremu. Do kolejnej miski dodaj schłodzoną śmietankę, dwa opakowania fix-u i dokładnie wymieszaj. Do formy 21×21 wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki, tworząc spód i rozsmaruj na nich masę kajmakową, którą przykryj kolejną warstwą herbatników. Następnie dodaj krem budyniowy, kolejną warstwę herbatników oraz krem śmietanowy. Wierzch posyp wiórkami czekolady i tak przygotowane ciasto schłodź w lodówce. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book