Ciasto 3 bit

Przygotuj wyjątkowe, kremowe ciasto 3 Bit bez pieczenia.

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Budyń:

  • 400 g mleka
  • 70 g cukru
  • wanilia
  • 80 g skrobi

Krem budyniowy:

  • 150 g masła + wcześniej przygotowany budyń

Krem śmietanowy:

  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 opakowania fix-u

Dodatki:

  • 220 g herbatników
  • 300 g kajmaku
  • 30 g czekolady

 

Przygotowanie:

Większą część mleka przelej do garnka, dodaj cukier, wanilię a w pozostałym mleku rozpuść skrobię i dolej do gotującego się mleka. Mieszaj do momentu, aż masa dobrze zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj i przelej na talerz, który przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia. Miękkie masło ucieraj na jasną masę i stopniowo dodawaj budyń do uzyskania puszystego kremu. Do kolejnej miski dodaj schłodzoną śmietankę, dwa opakowania fix-u i dokładnie wymieszaj. Do formy 21×21 wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki, tworząc spód i rozsmaruj na nich masę kajmakową, którą przykryj kolejną warstwą herbatników. Następnie dodaj krem budyniowy, kolejną warstwę herbatników oraz krem śmietanowy. Wierzch posyp wiórkami czekolady i tak przygotowane ciasto schłodź w lodówce. Smacznego!

 

Oceń wpis

Średnia ocena 3.7 / 5. Liczba głosów: 3

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media