Przygotuj wyjątkowe, kremowe ciasto 3 Bit bez pieczenia.
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Budyń:
- 400 g mleka
- 70 g cukru
- wanilia
- 80 g skrobi
Krem budyniowy:
- 150 g masła + wcześniej przygotowany budyń
Krem śmietanowy:
- 400 g śmietanki 30%
- 2 opakowania fix-u
Dodatki:
- 220 g herbatników
- 300 g kajmaku
- 30 g czekolady
Przygotowanie:
Większą część mleka przelej do garnka, dodaj cukier, wanilię a w pozostałym mleku rozpuść skrobię i dolej do gotującego się mleka. Mieszaj do momentu, aż masa dobrze zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj i przelej na talerz, który przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia. Miękkie masło ucieraj na jasną masę i stopniowo dodawaj budyń do uzyskania puszystego kremu. Do kolejnej miski dodaj schłodzoną śmietankę, dwa opakowania fix-u i dokładnie wymieszaj. Do formy 21×21 wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki, tworząc spód i rozsmaruj na nich masę kajmakową, którą przykryj kolejną warstwą herbatników. Następnie dodaj krem budyniowy, kolejną warstwę herbatników oraz krem śmietanowy. Wierzch posyp wiórkami czekolady i tak przygotowane ciasto schłodź w lodówce. Smacznego!