Ciasto półkruche ze śliwkami

ciasto-półkruche-ze-śliwkami

Te półkruche ciasto ze śliwkami Cię zachwyci. Proste, szybkie i pyszne, idealne do kawy!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 80-100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g jogurtu
  • 75 g masła
  • 1 jajko+1 żółtko

Owoce:

  • 500 g śliwek
  • 5 g skrobi ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto przełóż do miski i zagnieć na gładkie i jednolite ciasto. Następnie podziel je na dwie części jedną większą od drugiej. Z większej części stwórz spód w formie 20×20 i schłódź przed wyłożeniem owoców. Śliwki oczyść, pokrój w mniejsze kawałki i połącz ze skrobią ziemniaczaną. Jeżeli lubisz, śliwki możesz doprawić cynamonem. Tak przygotowane owoce wyłóż na schłodzony spód i rozkrusz na nich pozostałe ciasto. Piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez 30-35 minut. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book