Te półkruche ciasto ze śliwkami Cię zachwyci. Proste, szybkie i pyszne, idealne do kawy!
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 80-100 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g jogurtu
- 75 g masła
- 1 jajko+1 żółtko
Owoce:
- 500 g śliwek
- 5 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Składniki na ciasto przełóż do miski i zagnieć na gładkie i jednolite ciasto. Następnie podziel je na dwie części jedną większą od drugiej. Z większej części stwórz spód w formie 20×20 i schłódź przed wyłożeniem owoców. Śliwki oczyść, pokrój w mniejsze kawałki i połącz ze skrobią ziemniaczaną. Jeżeli lubisz, śliwki możesz doprawić cynamonem. Tak przygotowane owoce wyłóż na schłodzony spód i rozkrusz na nich pozostałe ciasto. Piecz w 180*C, grzanie góra-dół, przez 30-35 minut. Smacznego!