Kremowe orzechowe trufle

Stopień trudności: łatwy

Zapraszam na pyszne orzechowe trufle, są niezwykle kremowe i rozpływające się w ustach.

Ziarna ekspandowane wspaniałe przyjęły wilgoć z daktyli, przez co trufle są wyjątkowo kremowe.

 

Składniki:

  •  80 g daktyli
  •  150 g pasty orzechowej
  •  20 g ziaren ekspandowanych (u mnie quinoa) / płatki owsiane (w większej ilości)
  •  10-15 g posiekanych orzechów do obtoczenia
  •  Szczypta soli

 

Przygotowanie:

Daktyle namaczam przez 10 min. Następnie odsączam, dodaje pastę orzechową, sól i blenduję. Gdy masa będzie zbyt sucha i ciężko będzie ją rozdrobić, dolewam kilka łyżek wody po namaczaniu daktyli. Gdy masa będzie gotowa, odstawiam ją na ok. 15 min do lodówki. Orzechy siekam, następnie formuje kulki, które obtaczam w orzechach.

 

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 25 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 20 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media