Stopień trudności: łatwy
Zapraszam na pyszne orzechowe trufle, są niezwykle kremowe i rozpływające się w ustach.
Ziarna ekspandowane wspaniałe przyjęły wilgoć z daktyli, przez co trufle są wyjątkowo kremowe.
Składniki:
- 80 g daktyli
- 150 g pasty orzechowej
- 20 g ziaren ekspandowanych (u mnie quinoa) / płatki owsiane (w większej ilości)
- 10-15 g posiekanych orzechów do obtoczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Daktyle namaczam przez 10 min. Następnie odsączam, dodaje pastę orzechową, sól i blenduję. Gdy masa będzie zbyt sucha i ciężko będzie ją rozdrobić, dolewam kilka łyżek wody po namaczaniu daktyli. Gdy masa będzie gotowa, odstawiam ją na ok. 15 min do lodówki. Orzechy siekam, następnie formuje kulki, które obtaczam w orzechach.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 25 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 20 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy