Pomarańczowe ciasteczka maślane

Stopień trudności: łatwy

Kochani przedstawiam Wam nasze ulubione maślane ciasteczka pomarańczowe ❤️

Skórka pomarańczy nadaje tym ciasteczkom wyjątkowego smaku! Musicie koniecznie spróbować 🙂

A Wy jakie ciasteczka lubicie najbardziej? ?

 

Składniki:

  •  200 g mąki orkiszowej
  •  70 g erytrytolu/ cukru
  •  Otarta skórka z jednej pomarańczy
  •  100 g masła/ masła klarowanego
  •  10 g siemienia lnianego (u mnie mielone)
  •  1 jajko

 

Przygotowanie:

Pomarańczę dokładnie myję i sparzam wrzątkiem. Ocieram skórkę. W misce łączkę wszystkie składniki w gładkie ciasto. Gotowe ciasto spłaszczam, zawijam w folię i zostawiam na 20 min w lodówce. Po tym czasie formuje małe kulki i dociskam je widelcem, nadając kształt. Piekę ok. 12 min w 200 stopniach.

 

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 12 min
Całkowity czas: 32 min
Ilość porcji: 14 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book