Wilgotne babeczki cytrynowe

Stopień trudności: łatwy

Przepis na najlepsze babeczki cytrynowe! Niezwykle miękkie, puszyste i delikatne ❤️

Babeczki wspaniale z cukrem pudrem, lukrem jak i bez żadnych dodatków!

Zapraszam na przepis na babeczki cytrynowe:

 

Składniki:

  •  280 g mąki orkiszowej/pszennej
  •  100 g erytrytolu/ cukru
  •  ekstrakt waniliowy/ pasta waniliowa
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 jajka
  •  200 ml mleka
  •  50 ml płynnego oleju kokosowego/ roślinnego
  •  1 cytryna

 

Przygotowanie:

Cytrynę dokładnie myję, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.
Składniki mokre dokładnie mieszam ze sobą- razem z sokiem i skórką z cytryny, w drugiej misce łączę składniki suche. Składniki suche przesypuje do mokrych i mieszam kilka razy, aby składniki z grubsza się połączyły (im mniej mieszamy, tym ciasto będzie delikatniejsze). Wykładamy ciasto do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book