Stopień trudności: łatwy
Przepis na najlepsze babeczki cytrynowe! Niezwykle miękkie, puszyste i delikatne ❤️
Babeczki wspaniale z cukrem pudrem, lukrem jak i bez żadnych dodatków!
Zapraszam na przepis na babeczki cytrynowe:
Składniki:
- 280 g mąki orkiszowej/pszennej
- 100 g erytrytolu/ cukru
- ekstrakt waniliowy/ pasta waniliowa
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 50 ml płynnego oleju kokosowego/ roślinnego
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie myję, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.
Składniki mokre dokładnie mieszam ze sobą- razem z sokiem i skórką z cytryny, w drugiej misce łączę składniki suche. Składniki suche przesypuje do mokrych i mieszam kilka razy, aby składniki z grubsza się połączyły (im mniej mieszamy, tym ciasto będzie delikatniejsze). Wykładamy ciasto do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 12 porcji