Makaronowa sałatka z ciecierzycą

Stopień trudności: średni

Sałatki są lekkim i bardzo sycącym posiłkiem. W mojej kuchni najczęściej pojawiają się w ciepłe dni, jednak moja dzisiejsza propozycja jest idealna również na chłodniejszą pogodę.
Pełna smaku i różnych struktur na pewno przyciągnie Twoją uwagę.

Poniżej znajdziesz przepis na pyszną sałatkę makaronową z ciecierzycą:

 

Składniki:

  • 100 g makaronu
  • 20 g rukoli
  • 20 g roszponki
  • 70 g awokado
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 40 g hummusu paprykowego
  • 10 g oleju lnianego
  • 10 g sosu sojowego cytrynowego (możesz zamienić na sos sojowy + sok z cytryny)
  • 85 g ciecierzycy
  • 15 g kiełków
  • 10 g nasion konopi
  • 20 g czerwonej cebuli
  • sól, pieprz, płatki chilli


Przygotowanie:

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nasiona konopi prażę na suchej patelni, pomidorki kroję na pół, cebulę drobno siekam. Przygotowuję sos- mieszam ze sobą hummus, sos sojowy, olej i przyprawy. Makaron, rukolę i roszponkę dokładnie mieszam z sosem, dodaję pokrojone awokado, pomidorki, ciecierzycę, cebulę i kiełki oraz połowę nasion konopi. Całość dokładnie mieszam i wykładam na talerz. Sałatkę obficie posypuję bardzo nasionami konopi.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media