Włoski makaron w sosie pomidorowym

Stopień trudności: trudny

Makaron, który skradł moje serce, jest w każdym stopniu idealny. Dodatkowo jest to pierwszy makaron całkowicie przeze mnie- rozpiera mnie dumą. Do tego smak dopełnia prosty i pyszny sos pomidorowy.
Całość przygotowałam na warsztatach razem z włoskim szefem kuchni w ramach promocji Włoskiego regionu Emilia Romagna.

Niewiele składników a smak jest nieziemski, do tego przygotowanie trwa wbrew pozorom bardzo krótko, musisz koniecznie spróbować i się przekonać.

 

Składniki:

Makaron:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka

Sos:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek pietruszki
  • Kilka gałązek bazylii
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Ser parmezan

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowuję makaron, jajka zagniatam razem z mąką na gładkie ciasto. Kulkę ciasta zostawiam pod przykryciem, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowuję sos. Na patelnię wylewam 3 łyżki oliwy z oliwek, podsmażam na niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Na patelnię wlewam passatę i duszę przez kilka minut.
Ciasto wykładam na blat i rozwałkowuje na grubość ok. 3 mm. Następnie makaron kroję na paski- sposób krojenia pokazuję w zapisanych relacjach na moim instastories na Instagramie. Makaron gotuję we wrzątku przez 2 minuty, od razu przekładam to do sosu i całość dokładnie mieszam. Podaję posypane parmezanem i skropione oliwą.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 2 / 5. Liczba głosów: 5

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media