Włoski makaron w sosie pomidorowym

Stopień trudności: trudny

Makaron, który skradł moje serce, jest w każdym stopniu idealny. Dodatkowo jest to pierwszy makaron całkowicie przeze mnie- rozpiera mnie dumą. Do tego smak dopełnia prosty i pyszny sos pomidorowy.
Całość przygotowałam na warsztatach razem z włoskim szefem kuchni w ramach promocji Włoskiego regionu Emilia Romagna.

Niewiele składników a smak jest nieziemski, do tego przygotowanie trwa wbrew pozorom bardzo krótko, musisz koniecznie spróbować i się przekonać.

 

Składniki:

Makaron:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka

Sos:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek pietruszki
  • Kilka gałązek bazylii
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Ser parmezan

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowuję makaron, jajka zagniatam razem z mąką na gładkie ciasto. Kulkę ciasta zostawiam pod przykryciem, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowuję sos. Na patelnię wylewam 3 łyżki oliwy z oliwek, podsmażam na niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Na patelnię wlewam passatę i duszę przez kilka minut.
Ciasto wykładam na blat i rozwałkowuje na grubość ok. 3 mm. Następnie makaron kroję na paski- sposób krojenia pokazuję w zapisanych relacjach na moim instastories na Instagramie. Makaron gotuję we wrzątku przez 2 minuty, od razu przekładam to do sosu i całość dokładnie mieszam. Podaję posypane parmezanem i skropione oliwą.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book