Stopień trudności: trudny
Makaron, który skradł moje serce, jest w każdym stopniu idealny. Dodatkowo jest to pierwszy makaron całkowicie przeze mnie- rozpiera mnie dumą. Do tego smak dopełnia prosty i pyszny sos pomidorowy.
Całość przygotowałam na warsztatach razem z włoskim szefem kuchni w ramach promocji Włoskiego regionu Emilia Romagna.
Niewiele składników a smak jest nieziemski, do tego przygotowanie trwa wbrew pozorom bardzo krótko, musisz koniecznie spróbować i się przekonać.
Składniki:
Makaron:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
Sos:
- 500 g passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- Pęczek pietruszki
- Kilka gałązek bazylii
- Sól i pieprz
- Oliwa z oliwek
- Ser parmezan
Przygotowanie:
Na początku przygotowuję makaron, jajka zagniatam razem z mąką na gładkie ciasto. Kulkę ciasta zostawiam pod przykryciem, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowuję sos. Na patelnię wylewam 3 łyżki oliwy z oliwek, podsmażam na niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Na patelnię wlewam passatę i duszę przez kilka minut.
Ciasto wykładam na blat i rozwałkowuje na grubość ok. 3 mm. Następnie makaron kroję na paski- sposób krojenia pokazuję w zapisanych relacjach na moim instastories na Instagramie. Makaron gotuję we wrzątku przez 2 minuty, od razu przekładam to do sosu i całość dokładnie mieszam. Podaję posypane parmezanem i skropione oliwą.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 porcje