Stopień trudności: łatwy

Lubicie prezenty przygotowywane od serca? Takie prezenty gdzie wiecie, że ktoś włożył całe swoje serce do ich przygotowania?
Ja w tym roku obdarowuję moich bliskich ręcznie robionymi ciasteczkami, które przygotowałam jako ozdoby na choinkę.
Te ciasteczka maślane nie tylko mogą ozdobić choinkę, ale także nadają się do jedzenia.

Dzięki temu, że ciasto nie musi odpoczywać przed wałkowaniem- przygotowanie tych pierników jest ekspresowe. A to, że od razu są miękkie, jest najlepsze, bo od razu możemy kilka zjeść 🙂

 

Składniki:

  • 110 g mąki owsianej
  • 80 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 5 g cynamonu
  • 1 żółtko
  • 80 g masła

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane blenduję na mąkę. Mąkę owsianą mieszam z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz cukrem pudrem. Dodaję żółtko i masło. Zagniatam jednolite ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto szybko zagniatam, i rozwałkowuję pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremek wykrawam ciastka. Gotowe ciastka układam na blasze i piekę przez ok. 8 minut w 200 stopniach. Upieczone schładzam i przechowuję w szczelnym pojemniku.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 8 min
Całkowity czas: 48 min
Ilość porcji: 30 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book