Ciastka maślane

Stopień trudności: łatwy

Lubicie prezenty przygotowywane od serca? Takie prezenty gdzie wiecie, że ktoś włożył całe swoje serce do ich przygotowania?
Ja w tym roku obdarowuję moich bliskich ręcznie robionymi ciasteczkami, które przygotowałam jako ozdoby na choinkę.
Te ciasteczka maślane nie tylko mogą ozdobić choinkę, ale także nadają się do jedzenia.

Dzięki temu, że ciasto nie musi odpoczywać przed wałkowaniem- przygotowanie tych pierników jest ekspresowe. A to, że od razu są miękkie, jest najlepsze, bo od razu możemy kilka zjeść 🙂

 

Składniki:

  • 110 g mąki owsianej
  • 80 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 5 g cynamonu
  • 1 żółtko
  • 80 g masła

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane blenduję na mąkę. Mąkę owsianą mieszam z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz cukrem pudrem. Dodaję żółtko i masło. Zagniatam jednolite ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto szybko zagniatam, i rozwałkowuję pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremek wykrawam ciastka. Gotowe ciastka układam na blasze i piekę przez ok. 8 minut w 200 stopniach. Upieczone schładzam i przechowuję w szczelnym pojemniku.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 8 min
Całkowity czas: 48 min
Ilość porcji: 30 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media