Stopień trudności: łatwy
Lubicie prezenty przygotowywane od serca? Takie prezenty gdzie wiecie, że ktoś włożył całe swoje serce do ich przygotowania?
Ja w tym roku obdarowuję moich bliskich ręcznie robionymi ciasteczkami, które przygotowałam jako ozdoby na choinkę.
Te ciasteczka maślane nie tylko mogą ozdobić choinkę, ale także nadają się do jedzenia.
Dzięki temu, że ciasto nie musi odpoczywać przed wałkowaniem- przygotowanie tych pierników jest ekspresowe. A to, że od razu są miękkie, jest najlepsze, bo od razu możemy kilka zjeść 🙂
Składniki:
- 110 g mąki owsianej
- 80 g mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia
- 40 g cukru
- 5 g cynamonu
- 1 żółtko
- 80 g masła
Przygotowanie:
Płatki owsiane blenduję na mąkę. Mąkę owsianą mieszam z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz cukrem pudrem. Dodaję żółtko i masło. Zagniatam jednolite ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto szybko zagniatam, i rozwałkowuję pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremek wykrawam ciastka. Gotowe ciastka układam na blasze i piekę przez ok. 8 minut w 200 stopniach. Upieczone schładzam i przechowuję w szczelnym pojemniku.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 8 min
Całkowity czas: 48 min
Ilość porcji: 30 porcje