Stopień trudności: łatwy

Jakie zupy pojawiają się na Twoim świątecznym stole? Barszcz, grzybowa czy może rybna? Na moim świątecznym stole pojawi się w tym roku zupa rybna z tego przepisu oraz klasyczny barszcz czerwony.

Mam dla Ciebie przepis na pyszną zupę rybną. Zupa jest bardzo delikatna w smaku- dzięki temu idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

 

Składniki:

  • 600 ml bulionu rybnego
  • 100 g marchewki
  • 80 g korzenia selera
  • 60 g pora
  • 15 g masła
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 300 g fileta dorsza
  • 0,5 łyżeczki soli, pieprzu, cukru, tymianku

 

Przygotowanie:

Do przygotowania zupy użyłam bulionu rybnego, na który przepis znajdziesz na blogu. Marchewkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Pora kroję drobno. Warzywa podsmażam na maśle, aż się zeszklą. Podsmażone warzywa dodaję do bulionu, dolewam przecier pomidorowy i gotuję ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiam do smaku. Rybę kroję w około 2 cm paski. Palnik pod zupą wyłączam, dodaję do niej rybę, przykrywam i pozostawiam na 10 minut- w tym czasie ryba się ugotuje w gorącym bulionie.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book