Stopień trudności: łatwy
Jakie zupy pojawiają się na Twoim świątecznym stole? Barszcz, grzybowa czy może rybna? Na moim świątecznym stole pojawi się w tym roku zupa rybna z tego przepisu oraz klasyczny barszcz czerwony.
Mam dla Ciebie przepis na pyszną zupę rybną. Zupa jest bardzo delikatna w smaku- dzięki temu idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Składniki:
- 600 ml bulionu rybnego
- 100 g marchewki
- 80 g korzenia selera
- 60 g pora
- 15 g masła
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 300 g fileta dorsza
- 0,5 łyżeczki soli, pieprzu, cukru, tymianku
Przygotowanie:
Do przygotowania zupy użyłam bulionu rybnego, na który przepis znajdziesz na blogu. Marchewkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Pora kroję drobno. Warzywa podsmażam na maśle, aż się zeszklą. Podsmażone warzywa dodaję do bulionu, dolewam przecier pomidorowy i gotuję ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiam do smaku. Rybę kroję w około 2 cm paski. Palnik pod zupą wyłączam, dodaję do niej rybę, przykrywam i pozostawiam na 10 minut- w tym czasie ryba się ugotuje w gorącym bulionie.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 3 porcje