Zupa rybna | Zupa z dorsza

Stopień trudności: łatwy

Jakie zupy pojawiają się na Twoim świątecznym stole? Barszcz, grzybowa czy może rybna? Na moim świątecznym stole pojawi się w tym roku zupa rybna z tego przepisu oraz klasyczny barszcz czerwony.

Mam dla Ciebie przepis na pyszną zupę rybną. Zupa jest bardzo delikatna w smaku- dzięki temu idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

 

Składniki:

  • 600 ml bulionu rybnego
  • 100 g marchewki
  • 80 g korzenia selera
  • 60 g pora
  • 15 g masła
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 300 g fileta dorsza
  • 0,5 łyżeczki soli, pieprzu, cukru, tymianku

 

Przygotowanie:

Do przygotowania zupy użyłam bulionu rybnego, na który przepis znajdziesz na blogu. Marchewkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Pora kroję drobno. Warzywa podsmażam na maśle, aż się zeszklą. Podsmażone warzywa dodaję do bulionu, dolewam przecier pomidorowy i gotuję ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiam do smaku. Rybę kroję w około 2 cm paski. Palnik pod zupą wyłączam, dodaję do niej rybę, przykrywam i pozostawiam na 10 minut- w tym czasie ryba się ugotuje w gorącym bulionie.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media