Ciastka migdałowe | Kruche ciastka

Stopień trudności: łatwy

Pyszne kruche ciasteczka do przygotowania, których użyłam mąki migdałowej. A przyozdobiłam je pomarańczowym lukrem, do którego użyłam domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ich smak przywodzi na myśl święta. Kruche, rozpływające się w ustach ciastka idealnie sprawdzą się na powitanie świątecznych gości.

A jakie są Twoje ulubione ciasteczka?

 

Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru
  • 1 białko
  • 25 ml wody

 

Przygotowanie:

Do garnka przekładam cukier, wodę i gotuję przez kilka minut, aż zrobi się z niej gęstszy syrop. Do syropu cukrowego dodaję migdały i całość mieszam, aż składniki się połączą. Wyłączam grzanie i pozostawiam na kilka minut, aby masa lekko przestygła. W międzyczasie białko ubijam na sztywną pianę i dodaję je do masy marcepanowej, delikatnie mieszam. Gotową masę wykładam na blat posypany cukrem pudrem, przez chwilę zagniatam, po czym z masy formuję rulon, który schładzam ok. 10 minut w zamrażarce. Po tym czasie kroję ok. 0,5 cm plastry ciasta, układam je na blasze do pieczenia i za pomocą widelca odciskam wzorki. Piekę w 200 stopniach, grzanie góra-dół, ok. 5 minut.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas pieczenia: 5 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 12 porcji

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book