Stopień trudności: łatwy
Pyszne kruche ciasteczka do przygotowania, których użyłam mąki migdałowej. A przyozdobiłam je pomarańczowym lukrem, do którego użyłam domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ich smak przywodzi na myśl święta. Kruche, rozpływające się w ustach ciastka idealnie sprawdzą się na powitanie świątecznych gości.
A jakie są Twoje ulubione ciasteczka?
Składniki:
- 200 g mielonych migdałów
- 60 g cukru
- 1 białko
- 25 ml wody
Przygotowanie:
Do garnka przekładam cukier, wodę i gotuję przez kilka minut, aż zrobi się z niej gęstszy syrop. Do syropu cukrowego dodaję migdały i całość mieszam, aż składniki się połączą. Wyłączam grzanie i pozostawiam na kilka minut, aby masa lekko przestygła. W międzyczasie białko ubijam na sztywną pianę i dodaję je do masy marcepanowej, delikatnie mieszam. Gotową masę wykładam na blat posypany cukrem pudrem, przez chwilę zagniatam, po czym z masy formuję rulon, który schładzam ok. 10 minut w zamrażarce. Po tym czasie kroję ok. 0,5 cm plastry ciasta, układam je na blasze do pieczenia i za pomocą widelca odciskam wzorki. Piekę w 200 stopniach, grzanie góra-dół, ok. 5 minut.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas pieczenia: 5 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 12 porcji