Pieczony dorsz w sosie grzybowym

Stopień trudności: średni

Jakie ryby pojawiają się na Twoim świątecznym stole? W jakiej formie lubicie je najbardziej?
Ja przygotowałam pyszne filety z dorsza zapiekane w sosie grzybowym. Jest to pyszna odmiana od tradycyjnie podanej ryby.
Zachęcam Cię do podzielenia się Twoim ulubionym przepisem na rybę w komentarzu oraz do wypróbowania mojego przepisu.

Tak podana ryba cudownie się sprawdzi na świątecznym stole, ale także jako klasyczny obiad- z dodatkiem ziemniaków lub ryżu będzie przepysznie.

 

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów
  • 300 g filetu z dorsza
  • 50 g cebuli
  • 5 g soku z cytryny
  • 25 g masła
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 80 ml śmietany 30 %
  • 1 żółtko
  • 15 g sera parmezan
  • 20 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
  • 10 g natki pietruszki
  • 1 liść laurowy

 

Przygotowanie:

Rybę oczyszczam i osuszam. Grzyby opłukuję pod bieżącą wodą, następnie namaczam je ok. 20 minut we wrzątku. Cebulę kroję drobno i podsmażam na maśle, do podsmażonej cebuli dodaję drobniej pokrojone grzyby i chwilę podsmażam. Grzyby i cebulę zdejmuję z patelni, na tę samą patelnię dodaję mąkę, chwilę ją prażę, następnie dodaję natkę pietruszki. Całość zalewam winem i dokładnie mieszam za pomocą rózgi kuchennej, aby nie było grudek. Po chwili dodaję śmietankę, żółtko i liść laurowy, mieszam. Przez chwilę gotuję, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje- po tym czasie wyjmuję liść laurowy. Do gotowego sosu dodaję grzyby i cebulę, dokładnie mieszam. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam większą część sosu, na sos układam filety ryby. Całość przykrywam pozostałym sosem i posypuję tartym serem. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 20 minut.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book