Ekspresowy piernik | Szybki piernik

Stopień trudności: łatwy

Cześć Kochani!
Święta coraz bliżej, czujecie je już w swoim domu? Dla nas to pierwsze od lat, przy których odczuwamy ten klimat Świąt — głównie ze względu na naszą córkę Nelę 🙂
Nie wyobrażam sobie Świąt bez wypieków. Totalnym must have jest ekspresowy, wilgotny piernik. Przygotowanie go razem z pieczeniem zajmuje 40 minut. Idealnie prawda?
Bez jakich wypieków Ty nie wyobrażasz sobie Świąt?

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 15 g kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 100 g miodu
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 200 g powideł/dżemu
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 3 g masła

 

Przygotowanie:

Mąkę łączę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszam za pomocą trzepaczki/rózgi, aby napowietrzyć masę.
Do garnka przekładam masło, miód, kakao, przyprawę do piernika, cukier — całość podgrzewam tylko do rozpuszczenia i połączenia składników i zdejmuję z ognia. Następnie wlewam mleko, dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki/rózgi i następnie dodaję jajka — całość mieszam na jednolitą masę. Mokre składniki dodaję do składników suchych, wszystko dokładnie mieszam- nie jest potrzebny do tego mikser. Gotowe ciasto przelewam do formy do pieczenia (12×25 cm). Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez ok. 30 min. Piekę do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzę, kroję wzdłuż na 3 blaty, które smaruję powidłami i składam ciasto.
W międzyczasie szykuję polewę- czekoladę rozpuszczam razem z masłem i polewam nią piernik.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book