Stopień trudności: łatwy
Cześć Kochani!
Święta coraz bliżej, czujecie je już w swoim domu? Dla nas to pierwsze od lat, przy których odczuwamy ten klimat Świąt — głównie ze względu na naszą córkę Nelę 🙂
Nie wyobrażam sobie Świąt bez wypieków. Totalnym must have jest ekspresowy, wilgotny piernik. Przygotowanie go razem z pieczeniem zajmuje 40 minut. Idealnie prawda?
Bez jakich wypieków Ty nie wyobrażasz sobie Świąt?
Składniki:
- 100 g masła
- 15 g kakao
- 20 g przyprawy do piernika
- 100 g miodu
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g cukru trzcinowego
- 200 g powideł/dżemu
- 60 g czekolady gorzkiej
- 3 g masła
Przygotowanie:
Mąkę łączę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszam za pomocą trzepaczki/rózgi, aby napowietrzyć masę.
Do garnka przekładam masło, miód, kakao, przyprawę do piernika, cukier — całość podgrzewam tylko do rozpuszczenia i połączenia składników i zdejmuję z ognia. Następnie wlewam mleko, dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki/rózgi i następnie dodaję jajka — całość mieszam na jednolitą masę. Mokre składniki dodaję do składników suchych, wszystko dokładnie mieszam- nie jest potrzebny do tego mikser. Gotowe ciasto przelewam do formy do pieczenia (12×25 cm). Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez ok. 30 min. Piekę do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzę, kroję wzdłuż na 3 blaty, które smaruję powidłami i składam ciasto.
W międzyczasie szykuję polewę- czekoladę rozpuszczam razem z masłem i polewam nią piernik.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 12 porcji