Stopień trudności: łatwy

Mam dla Was przepyszną propozycję na piernikowe placuszki, wilgotne i bardzo sycące. Placuszki niewątpliwie kojarzą się ze świętami- jest to fajna opcja na śniadanie lub przekąskę. Na pewno podbije serca dzieciaków- sprawdzone 🙂
Możesz również, zamiast ricotty użyć jogurtu i dodać trochę więcej mąki- ciasto ma być dość gęste

 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 70 g ricotty
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 15 g miodu
  • 30 g mąki
  • 20 g orzechów włoskich tartych (można drobno posiekać orzechy)
  • 3 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis na blogu)

 

Przygotowanie:

Jajko roztrzepuję razem z ricottą i miodem. Dodaję do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Na patelnię rozgrzewam odrobinę oleju, wykładam porcje ciasta i smażę na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie się ścinać, przewracam na drugą stronę i dosmażam.
Podaję polane odrobiną miodu.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 5 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book