Stopień trudności: łatwy
Mam dla Was przepyszną propozycję na piernikowe placuszki, wilgotne i bardzo sycące. Placuszki niewątpliwie kojarzą się ze świętami- jest to fajna opcja na śniadanie lub przekąskę. Na pewno podbije serca dzieciaków- sprawdzone 🙂
Możesz również, zamiast ricotty użyć jogurtu i dodać trochę więcej mąki- ciasto ma być dość gęste ☺️
Składniki:
- 1 jajko
- 70 g ricotty
- 10 g przyprawy do piernika
- 15 g miodu
- 30 g mąki
- 20 g orzechów włoskich tartych (można drobno posiekać orzechy)
- 3 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis na blogu)
Przygotowanie:
Jajko roztrzepuję razem z ricottą i miodem. Dodaję do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Na patelnię rozgrzewam odrobinę oleju, wykładam porcje ciasta i smażę na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie się ścinać, przewracam na drugą stronę i dosmażam.
Podaję polane odrobiną miodu.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 5 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy