Placuszki piernikowe

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Was przepyszną propozycję na piernikowe placuszki, wilgotne i bardzo sycące. Placuszki niewątpliwie kojarzą się ze świętami- jest to fajna opcja na śniadanie lub przekąskę. Na pewno podbije serca dzieciaków- sprawdzone 🙂
Możesz również, zamiast ricotty użyć jogurtu i dodać trochę więcej mąki- ciasto ma być dość gęste

 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 70 g ricotty
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 15 g miodu
  • 30 g mąki
  • 20 g orzechów włoskich tartych (można drobno posiekać orzechy)
  • 3 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis na blogu)

 

Przygotowanie:

Jajko roztrzepuję razem z ricottą i miodem. Dodaję do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Na patelnię rozgrzewam odrobinę oleju, wykładam porcje ciasta i smażę na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie się ścinać, przewracam na drugą stronę i dosmażam.
Podaję polane odrobiną miodu.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 5 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media