Karmel pomarańczowy

Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam idealny słodki akcent do świątecznych wypieków. Sprawdzi się idealnie do ozdobienia serników, ciast i ciasteczek, ale także będzie super jako dodatek do jogurtów, owsianek- nie tylko w okresie świątecznym

Zachęcam Cię do spróbowania i osłodzenia swojego dnia 🙂

 

Składniki:

  • 120 g filetów pomarańczy
  • 100 g cukru

 

Przygotowanie:

Zaczynam od filetowania pomarańczy. Pomarańczę dokładnie myję, następnie sparzam wrzątkiem. Ścinam górę i dół pomarańczy- następnie odcinam całą skórę razem z białą błoną- musi pozostać sam miąższ. Gdy już cała pomarańcza będzie w ten sposób obrana, wykrawam spomiędzy błonek same kawałki miąższu. W suchym garnku roztapiam cukier- nie mieszam. Gdy cukier się roztopi i nabierze karmelowej barwy, dodaję do niego pomarańcze- uważam, żeby się nie poparzyć. Gotuję jeszcze chwilę, mieszając, aby pomarańcze się rozpadły, a karmel zgęstniał. Zdejmuję z ognia i pozwalam mu ostygnąć, wykorzystuję do deserów.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 20 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book