Stopień trudności: łatwy
Przygotowałam idealny słodki akcent do świątecznych wypieków. Sprawdzi się idealnie do ozdobienia serników, ciast i ciasteczek, ale także będzie super jako dodatek do jogurtów, owsianek- nie tylko w okresie świątecznym
Zachęcam Cię do spróbowania i osłodzenia swojego dnia 🙂
Składniki:
- 120 g filetów pomarańczy
- 100 g cukru
Przygotowanie:
Zaczynam od filetowania pomarańczy. Pomarańczę dokładnie myję, następnie sparzam wrzątkiem. Ścinam górę i dół pomarańczy- następnie odcinam całą skórę razem z białą błoną- musi pozostać sam miąższ. Gdy już cała pomarańcza będzie w ten sposób obrana, wykrawam spomiędzy błonek same kawałki miąższu. W suchym garnku roztapiam cukier- nie mieszam. Gdy cukier się roztopi i nabierze karmelowej barwy, dodaję do niego pomarańcze- uważam, żeby się nie poparzyć. Gotuję jeszcze chwilę, mieszając, aby pomarańcze się rozpadły, a karmel zgęstniał. Zdejmuję z ognia i pozwalam mu ostygnąć, wykorzystuję do deserów.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 20 min
Oceń wpis
Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy