Stopień trudności: średni
Strucla makowa niewątpliwie kojarzy się ze świętami. Najlepszą na świecie strucle robi moja babcia, ale tak jak to babcia robi wszystko na oko i nie jest w stanie podać mi przepisu.
Muszę radzić sobie sama, ale nie ukrywam, jestem bardzo zadowolona z efektu.
Miękkie delikatne ciasto drożdżowe w połączeniu z pełną smaku wilgotną masą makową jest połączeniem idealny.
Koniecznie musisz spróbować 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszenne
- 25 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 100 ml mleka 1,5%
- 60 g masła
Masa makowa:
- 230 g masy makowej (przepis na blogu)
- 1 jajko
- 20 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które skruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaje cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodaje szczyptę soli, jajko i wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 h. W czasie wyrastania ciasta przygotowuję masę. Do masy makowej dodaję jajko i masło- dokładnie mieszam. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na szerokość blaszki, w jakiej będę piec. Masę makową równomiernie wykładam na ciasto, pozostawiając wolny brzeg. Zawijam rulon i przekładam do keksówki. Zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Struclę smaruję mlekiem i posypuję płatkami migdałów. Piekę przez 30 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 12 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy