Stopień trudności: średni

Strucla makowa niewątpliwie kojarzy się ze świętami. Najlepszą na świecie strucle robi moja babcia, ale tak jak to babcia robi wszystko na oko i nie jest w stanie podać mi przepisu.
Muszę radzić sobie sama, ale nie ukrywam, jestem bardzo zadowolona z efektu.

Miękkie delikatne ciasto drożdżowe w połączeniu z pełną smaku wilgotną masą makową jest połączeniem idealny.

Koniecznie musisz spróbować 🙂

 

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszenne
  • 25 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 60 g masła

Masa makowa:

  • 230 g masy makowej (przepis na blogu)
  • 1 jajko
  • 20 g rozpuszczonego masła

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które skruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaje cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodaje szczyptę soli, jajko i wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 h. W czasie wyrastania ciasta przygotowuję masę. Do masy makowej dodaję jajko i masło- dokładnie mieszam. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na szerokość blaszki, w jakiej będę piec. Masę makową równomiernie wykładam na ciasto, pozostawiając wolny brzeg.  Zawijam rulon i przekładam do keksówki. Zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Struclę smaruję mlekiem i posypuję płatkami migdałów. Piekę przez 30 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book