Stopień trudności: łatwy
Prosiliście mnie o przepis na szybki i niskokaloryczny makowiec.
Najprostszym rozwiązaniem jest ekspresowy biszkopt z makiem. Do jego przygotowania wykorzystałam domową masę makową- którą przygotowałam według przepisu, który znajdziesz już na blogu. Ozdobiłam go klasycznym lukrem.
Wcale nie trzeba dużej ilości pracy i składników, aby przygotować pyszne ciasto, które zachwyci każdego 🙂
Składniki:
- 3 jajka
- 60 g erytrytolu
- 100 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 230 g masy makowej (przepis na blogu)
Przygotowanie:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodaję stopniowo erytrytol. Gdy piana będzie ubita, dodaję stopniowo po jednym żółtku i mieszam do połączenia składników. Do masy jajecznej dodaję masę makową- delikatnie mieszam. Do miski z masą jajeczną przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do tortownicy, w której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 8 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2
Brak głosów! Bądź pierwszy