Ekspresowy makowiec | Fit makowiec

Stopień trudności: łatwy

Prosiliście mnie o przepis na szybki i niskokaloryczny makowiec.

Najprostszym rozwiązaniem jest ekspresowy biszkopt z makiem. Do jego przygotowania wykorzystałam domową masę makową- którą przygotowałam według przepisu, który znajdziesz już na blogu. Ozdobiłam go klasycznym lukrem.

Wcale nie trzeba dużej ilości pracy i składników, aby przygotować pyszne ciasto, które zachwyci każdego 🙂

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 60 g erytrytolu
  • 100 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 230 g masy makowej (przepis na blogu)

 

Przygotowanie:

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodaję stopniowo erytrytol. Gdy piana będzie ubita, dodaję stopniowo po jednym żółtku i mieszam do połączenia składników. Do masy jajecznej dodaję masę makową- delikatnie mieszam. Do miski z masą jajeczną przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do tortownicy, w której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book