Stopień trudności: średni

Pyszne ucierane ciasto z dużą ilością bakalii. Keks niewątpliwie kojarzy się ze świętami. Tym razem przygotowałam specjalnie dla Was moją ulubioną wersję keksa.
To ciasto na pewno zachwyci Waszych domowników i gości 🙂
Ciasto przez długi czas zachowuje świeżość i spokojnie można je upiec kilka dni przed świętami.

 

Składniki:

  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 30 g erytrytolu
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczy (przepis na blogu)
  • 40 orzechów laskowych
  • 40 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonych moreli
  • 100 g rodzynek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki
  • ekstrakt waniliowy, aromat rumowy
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Składniki na keks powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, cukier, przyprawy i masło ucieram za pomocą miksera na puszystą masę- może to zając dłuższą chwilę (masa na początku może wyglądać, jakby się zwarzyła). Rodzynki, morele łączę z odrobiną mąki i dodaje do masy maślanej, następnie dodaję orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczy- całość mieszam. Do masy z bakaliami dodaję mąkę i łączę całość ze sobą. Masę przekładam do keksówki (11 × 25), piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 45 minut. Ostudzony keks polałam rzadkim pomarańczowym lukrem i posypałam migdałami.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book