Stopień trudności: średni
Pyszne ucierane ciasto z dużą ilością bakalii. Keks niewątpliwie kojarzy się ze świętami. Tym razem przygotowałam specjalnie dla Was moją ulubioną wersję keksa.
To ciasto na pewno zachwyci Waszych domowników i gości 🙂
Ciasto przez długi czas zachowuje świeżość i spokojnie można je upiec kilka dni przed świętami.
Składniki:
- 200 g masła
- 2 jajka
- 30 g erytrytolu
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczy (przepis na blogu)
- 40 orzechów laskowych
- 40 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych moreli
- 100 g rodzynek
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g mąki
- ekstrakt waniliowy, aromat rumowy
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Składniki na keks powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, cukier, przyprawy i masło ucieram za pomocą miksera na puszystą masę- może to zając dłuższą chwilę (masa na początku może wyglądać, jakby się zwarzyła). Rodzynki, morele łączę z odrobiną mąki i dodaje do masy maślanej, następnie dodaję orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczy- całość mieszam. Do masy z bakaliami dodaję mąkę i łączę całość ze sobą. Masę przekładam do keksówki (11 × 25), piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 45 minut. Ostudzony keks polałam rzadkim pomarańczowym lukrem i posypałam migdałami.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 12 porcji