Stopień trudności: łatwy
Z czym się Wam kojarzy zima? Z jakimi smakami? Potrawami?
Dla mnie zima kojarzy się z przepysznymi zimowymi herbatami, pełnymi ulubionych dodatków. A w przypadku jedzenia są to potrawy “cięższe”, sycące na dłużej, które tzw. ogrzeją brzuszek. W okresie świątecznym często jemy więcej ryb- często smażonych. A może by tak dodać więcej wartości tej świątecznej rybie i przygotować ją z pyszną panierką.
Zapraszam Cię po przepis na pyszną rybę- mam nadzieję, że Ciebie zachwyci tak bardzo, jak mnie:)
Składniki:
- Filet dorsza
- 50 g mąki pszennej
- 70 g mąki z orzechów laskowych
- 20 g parmezanu
- jajko
- sól
Przygotowanie:
W moim przypadku użyłam gotowej mąki z orzechów laskowych, jeśli takiej nie posiadasz, możesz podprażyć orzechy na suchej patelni i zmielić je ostrożnie w blenderze. Obie mąki oraz starty parmezan łączę ze sobą. Jajko roztrzepuję. Filety dokładnie oczyszczam, za pomocą pecety kuchennej usuwam wszystkie ości, które wyczuwam pod palcem. Rybę kroję na mniejsze kawałki i posypuję ją solą. W międzyczasie nagrzewam patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego. Rybę obtaczam w jajku, a następnie w panierce orzechowej i smażę przez kilka minut aż panierka się zezłoci.
Gotową rybę podaję z ulubionymi dodatkami- u mnie jest to surówka z kiszonej kapusty.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 2 porcje