Smażona ryba w orzechach

Stopień trudności: łatwy

Z czym się Wam kojarzy zima? Z jakimi smakami? Potrawami?
Dla mnie zima kojarzy się z przepysznymi zimowymi herbatami, pełnymi ulubionych dodatków. A w przypadku jedzenia są to potrawy “cięższe”, sycące na dłużej, które tzw. ogrzeją brzuszek. W okresie świątecznym często jemy więcej ryb- często smażonych. A może by tak dodać więcej wartości tej świątecznej rybie i przygotować ją z pyszną panierką.

Zapraszam Cię po przepis na pyszną rybę- mam nadzieję, że Ciebie zachwyci tak bardzo, jak mnie:)

 

Składniki:

  • Filet dorsza
  • 50 g mąki pszennej
  • 70 g mąki z orzechów laskowych
  • 20 g parmezanu
  • jajko
  • sól

 

Przygotowanie:

W moim przypadku użyłam gotowej mąki z orzechów laskowych, jeśli takiej nie posiadasz, możesz podprażyć orzechy na suchej patelni i zmielić je ostrożnie w blenderze. Obie mąki oraz starty parmezan łączę ze sobą. Jajko roztrzepuję. Filety dokładnie oczyszczam, za pomocą pecety kuchennej usuwam wszystkie ości, które wyczuwam pod palcem. Rybę kroję na mniejsze kawałki i posypuję ją solą. W międzyczasie nagrzewam patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego. Rybę obtaczam w jajku, a następnie w panierce orzechowej i smażę przez kilka minut aż panierka się zezłoci.
Gotową rybę podaję z ulubionymi dodatkami- u mnie jest to surówka z kiszonej kapusty.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book