Sernik pomarańczowy | Sernik na kruchym spodzie

Stopień trudności: średni

W moim domu sernik na święta to pozycja obowiązkowa. Jestem fanką wszystkich serników, ale ten ze skórką pomarańczową, skradł moje serce całkowicie.

Idealny sernik na świąteczny stół- kremowy, puszysty pełen smaku pomarańczy- czy może być lepiej?

Do sernika dodałam domową kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz karmel pomarańczowy, na które znajdziecie przepis na blogu.

Jak podoba Ci się moja propozycja ciasta na świąteczny stół? Nie zapomnij napisać jaki sernik lubisz najbardziej 🙂

 

Składniki:

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego
  • 3 jajka
  • 20 g domowej kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • ekstrakt pomarańczowy

Spód:

  • 80 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 175 g mąki

 

Przygotowanie:

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Na początku przygotowuję spód- składniki zagniatam na jednolite ciasto, wykładam nim spód tortownicy, nakłuwam widelcem i schładzam w lodówce. W międzyczasie przygotowuję sernik. Twaróg łączę ze wszystkimi składnikami i delikatnie mieszam całą masę za pomocą rózgi kuchennej, aby nie napowietrzyć masy. Gotową masę serową przelewam do tortownicy, moja ma 18 cm średnicy. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 1h. Po upieczeniu schładzam w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie schładzam w lodówce. Mój sernik ozdobiłam pomarańczowym karmelem, na który przepis znajdziesz na blogu.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1h 15 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book