Stopień trudności: łatwy
Kruche maślane ciasteczka sprawdzą się nie tylko na święta. Pyszne, kruche i chrupiące ciasteczka dla wielu osób są wspomnieniem dzieciństwa.
Zapraszam do spróbowania 🙂
Składniki:
- 190 g mąki
- 100 g cukru
- 120 g masła
- szczypta soli
- 35 g jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam razem z cukrem, solą i ekstraktem. W misie miksera łączę mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do niej, masło i jogurt. zagniatam gładkie jednolite ciasto. Gotowe ciasto formuję w wałek, zawijam w folię- tworząc tzw. cukierek. Ciasto schładzam w lodówce przez ok. 1 h. Gdy ciasto stwardnieje, kroję je w ok. 3-5 mm plastry, za pomocą stempli do ciastek przyciskam ciastka, tworząc wzorek. Piekę w 180 stopniach przez 10-15 minut, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 20 sztuk