Kruche ciasteczka maślane

Stopień trudności: łatwy

Kruche maślane ciasteczka sprawdzą się nie tylko na święta. Pyszne, kruche i chrupiące ciasteczka dla wielu osób są wspomnieniem dzieciństwa.

Zapraszam do spróbowania 🙂

 

Składniki:

  • 190 g mąki
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 35 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam razem z cukrem, solą i ekstraktem. W misie miksera łączę mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do niej, masło i jogurt. zagniatam gładkie jednolite ciasto.  Gotowe ciasto formuję w wałek, zawijam w folię- tworząc tzw. cukierek. Ciasto schładzam w lodówce przez ok. 1 h. Gdy ciasto stwardnieje, kroję je w ok. 3-5 mm plastry, za pomocą stempli do ciastek przyciskam ciastka, tworząc wzorek. Piekę w 180 stopniach przez 10-15 minut, grzanie góra-dół.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 20 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book