Stopień trudności: łatwy
Mam dziś pyszne ciastka owsiane, które osłodzą dzień każdemu. Ciastka są niezwykle kruche, a orzechy i czekoladą nadają im niezwykłego smaku.
Jestem przekonana, że każdy, kto ich spróbuje, zakocha się.
Daj znać jak, podoba Ci się przepis na ciastka oraz czy skusisz się ich spróbować?☺️
Składniki:
- 175 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 70 g orzechów włoskich
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Na początku orzechy kroję na drobniejsze kawałki, następnie za pomocą blendera, blenduję płatki owsiane na mąkę. Jajko miksuje razem z solą, cukrem i masłem na gładki krem- na początku może się wydawać, że masa się zważyła, ale spokojnie blenduję dalej- po dłuższej chwili masa będzie puszysta. Następnie do masy dodaję orzechy i czekoladę, miksuję do połączenia. Do mieszanki dodaję płatki owsiane, z grubsza mieszam, a następnie zagniatam dłonią jednolite ciasto. Gotowe ciasto wykładam na folię spożywczą i robię tzw. cukierka. Uformowane ciasto schładzam w zamrażarce przez 30 minut. Następnie ciasto kroję w 0,5 cm plastry i wykładam na blachę. Piekę w 200 stopniach, grzanie góra-dół przez 10-15 min- w zależności od grubości ciasta.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 15 sztuk