Stopień trudności: łatwy

Mam dziś pyszne ciastka owsiane, które osłodzą dzień każdemu. Ciastka są niezwykle kruche, a orzechy i czekoladą nadają im niezwykłego smaku.
Jestem przekonana, że każdy, kto ich spróbuje, zakocha się.

Daj znać jak, podoba Ci się przepis na ciastka oraz czy skusisz się ich spróbować?

 

Składniki:

  • 175 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 70 g orzechów włoskich
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • Szczypta soli

 

Przygotowanie:

Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Na początku orzechy kroję na drobniejsze kawałki, następnie za pomocą blendera, blenduję płatki owsiane na mąkę. Jajko miksuje razem z solą, cukrem i masłem na gładki krem- na początku może się wydawać, że masa się zważyła, ale spokojnie blenduję dalej- po dłuższej chwili masa będzie puszysta. Następnie do masy dodaję orzechy i czekoladę, miksuję do połączenia. Do mieszanki dodaję płatki owsiane, z grubsza mieszam, a następnie zagniatam dłonią jednolite ciasto. Gotowe ciasto wykładam na folię spożywczą i robię tzw. cukierka. Uformowane ciasto schładzam w zamrażarce przez 30 minut. Następnie ciasto kroję w 0,5 cm plastry i wykładam na blachę. Piekę w 200 stopniach, grzanie góra-dół przez 10-15 min- w zależności od grubości ciasta.

  

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 15 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book