Szybka quesadilla | Tortilla z serem

Stopień trudności: łatwy

Bardzo lubię szybkie przekąski, które idealnie sprawdzą się nie tylko na imprezę, ale także jako szybkie śniadanie i kolacja.

Szybka quesadilla idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa oraz sylwestrowa. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a kto nie kocha potraw przygotowanych z wykorzystaniem tortilli?

Pomiędzy placki możemy dodać ulubione dodatki i tym samym urozmaicić proponowane przysmaki.

 

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 4 plastry sera żółtego
  • 3 plastry szynki
  • 100 g papryki

 

Przygotowanie:

Na suchą rozgrzaną patelnię wykładam jeden placek tortilli. Na niego wykładam dwa plastry sera, szynkę, paprykę i pozostałe plastry sera. Całość przykrywam drugim plackiem tortilli. Podgrzewam, aż ser się zacznie rozpuszczać, a tortilla się zrumieni. Tortillę zsuwam na talerz i za jego pomocą przewracam tortillę na druga stronę. Dosmażam przez kilka minut. Gotową tortillę kroję na mniejsze kawałki. Podaję z ulubionymi sosami.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 2 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media