Stopień trudności: średni
Dziś przygotowałam dla Was przepis na chleb tostowy.
Chlebek jest puszysty i mięciutki, długo zachowuje świeżość. Idealnie sprawdzi się nie tylko do przygotowania tostów, ale także do pysznych kanapek.
Składniki:
- 130 ml mleka
- 120 ml wody
- 50 g drożdży
- 500 g mąki
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 40 ml oleju
Przygotowanie:
Na początku robię rozczyn, do miski skruszam drożdże, dodaję cukier, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko, mieszam i przykrywam ściereczką. Zostawiam na 15 min. Mąkę mieszam z solą, mlekiem i wodą, dodaję rozczyn, oliwę, jajko i wyrabiam ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Po tym czasie dodaję olej i miksuję, aż ciasto przestanie błyszczeć. Tak przygotowane ciasto pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie formuję bochenek o szerokości dłuższego boku blaszki, w której będę go piekła. Przygotowany bochenek wkładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo przyjazne do obróbki, nie wymaga podsypywania. Zostawiam do wyrośnięcia na 15 min. Wyrośnięte ciasto nacinam nożem i smaruję oliwą. Piekę w 180 stopniach przez ok. 45 min.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 45 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min
Całkowity czas: 2 h 25 min