Chleb tostowy

Stopień trudności: średni

Dziś przygotowałam dla Was przepis na chleb tostowy.
Chlebek jest puszysty i mięciutki, długo zachowuje świeżość. Idealnie sprawdzi się nie tylko do przygotowania tostów, ale także do pysznych kanapek.

 

Składniki:

  •  130 ml mleka
  •  120 ml wody
  •  50 g drożdży
  •  500 g mąki
  •  0,5 łyżeczki cukru
  •  1 łyżeczka soli
  •  1 jajko
  • 40 ml oleju

 

Przygotowanie:

Na początku robię rozczyn, do miski skruszam drożdże, dodaję cukier, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko, mieszam i przykrywam ściereczką. Zostawiam na 15 min. Mąkę mieszam z solą, mlekiem i wodą, dodaję rozczyn, oliwę, jajko i wyrabiam ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Po tym czasie dodaję olej i miksuję, aż ciasto przestanie błyszczeć. Tak przygotowane ciasto pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie formuję bochenek o szerokości dłuższego boku blaszki, w której będę go piekła. Przygotowany bochenek wkładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo przyjazne do obróbki, nie wymaga podsypywania. Zostawiam do wyrośnięcia na 15 min. Wyrośnięte ciasto nacinam nożem i smaruję oliwą. Piekę w 180 stopniach przez ok. 45 min.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 45 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min
Całkowity czas: 2 h 25 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media