Stopień trudności: łatwy
Moja ulubiona opcja na wykorzystanie krewetek. Kremowy, dobrze doprawiony sos maślany idealnie otula pyszne krewetki. Takie krewetki idealnie sprawdzą się także na imprezach i spotkaniach rodzinnych.
Ja wykorzystuję krewetki argentyńskie surowe.
Składniki:
- 150 g krewetek surowych
- Papryczka chilli
- 4 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- 50 g masła
- 15 ml soku z cytryny
- Sól i pierz
Przygotowanie:
Krewetki oczyszczam z pancerze, nacinam je na górze i usuwam jelito. Tak przygotowane krewetki myję i osuszam. Papryczkę, czosnek i natkę pietruszki bardzo drobno kroję- ilość dodaję wedle własnego smaku. Do krewetek dodaję pokrojone składniki, sok z cytryny, doprawiam pieprzem- mieszam i odstawiam na 15 minut. Gdy krewetki nabiorą smaku, na patelni rozgrzewam masło, dodaję do nich krewetki z całą marynatą, doprawiam do smaku solą i podsmażam kilka minut, aż krewetki stracą surowość. Mają się zwinąć i zrobić różowe. Gotowe krewetki podaję z bułką czosnkową.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 1 porcja