Krewetki w maślanym sosie

Stopień trudności: łatwy

Moja ulubiona opcja na wykorzystanie krewetek. Kremowy, dobrze doprawiony sos maślany idealnie otula pyszne krewetki. Takie krewetki idealnie sprawdzą się także na imprezach i spotkaniach rodzinnych.

Ja wykorzystuję krewetki argentyńskie surowe.

 

Składniki:

  • 150 g krewetek surowych
  • Papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • 50 g masła
  • 15 ml soku z cytryny
  • Sól i pierz

 

Przygotowanie:

Krewetki oczyszczam z pancerze, nacinam je na górze i usuwam jelito. Tak przygotowane krewetki myję i osuszam. Papryczkę, czosnek i natkę pietruszki bardzo drobno kroję- ilość dodaję wedle własnego smaku. Do krewetek dodaję pokrojone składniki, sok z cytryny, doprawiam pieprzem- mieszam i odstawiam na 15 minut. Gdy krewetki nabiorą smaku, na patelni rozgrzewam masło, dodaję do nich krewetki z całą marynatą, doprawiam do smaku solą i podsmażam kilka minut, aż krewetki stracą surowość. Mają się zwinąć i zrobić różowe. Gotowe krewetki podaję z bułką czosnkową.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 1 porcja

Oceń wpis

Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media