Krewetki w maślanym sosie

Stopień trudności: łatwy

Moja ulubiona opcja na wykorzystanie krewetek. Kremowy, dobrze doprawiony sos maślany idealnie otula pyszne krewetki. Takie krewetki idealnie sprawdzą się także na imprezach i spotkaniach rodzinnych.

Ja wykorzystuję krewetki argentyńskie surowe.

 

Składniki:

  • 150 g krewetek surowych
  • Papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • 50 g masła
  • 15 ml soku z cytryny
  • Sól i pierz

 

Przygotowanie:

Krewetki oczyszczam z pancerze, nacinam je na górze i usuwam jelito. Tak przygotowane krewetki myję i osuszam. Papryczkę, czosnek i natkę pietruszki bardzo drobno kroję- ilość dodaję wedle własnego smaku. Do krewetek dodaję pokrojone składniki, sok z cytryny, doprawiam pieprzem- mieszam i odstawiam na 15 minut. Gdy krewetki nabiorą smaku, na patelni rozgrzewam masło, dodaję do nich krewetki z całą marynatą, doprawiam do smaku solą i podsmażam kilka minut, aż krewetki stracą surowość. Mają się zwinąć i zrobić różowe. Gotowe krewetki podaję z bułką czosnkową.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 1 porcja

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book