Sos beszamelowy

Stopień trudności: łatwy

Pyszny biały sos, którego przygotowanie zajmie kilka minut. Sos ten idealnie sprawdzi się do zapiekanek oraz makaronów.

 

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 40 g masła
  • 80 g mąki
  • ¼ łyżeczki soli, pieprzu, gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewam masło, dodaję mąkę i smażę przez chwilę, aż mąka straci surowość. Następnie stopniowo dodaję mleko, cały czas mieszając. Doprawiam do smaku. Gdy sos zgęstnieje, zdejmuję go z ognia.

Ważne jest energiczne mieszanie sosu, aby nie powstały w nim grudki. 

 

———

Czas przygotowania: 1 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 6 min
Ilość porcji: 250 g sosu 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media