Sos beszamelowy

Stopień trudności: łatwy

Pyszny biały sos, którego przygotowanie zajmie kilka minut. Sos ten idealnie sprawdzi się do zapiekanek oraz makaronów.

 

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 40 g masła
  • 80 g mąki
  • ¼ łyżeczki soli, pieprzu, gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewam masło, dodaję mąkę i smażę przez chwilę, aż mąka straci surowość. Następnie stopniowo dodaję mleko, cały czas mieszając. Doprawiam do smaku. Gdy sos zgęstnieje, zdejmuję go z ognia.

Ważne jest energiczne mieszanie sosu, aby nie powstały w nim grudki. 

 

———

Czas przygotowania: 1 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 6 min
Ilość porcji: 250 g sosu 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book