Stopień trudności: łatwy

Przychodzę do Was z propozycją na szybki deser z wykorzystaniem prostych składników. Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub gdy zaskoczą cię niespodziewani goście to ten pomysł jest idealny ☺

Do przygotowania desery wykorzystałam zwykły kisiel, który każdy z nas za z dzieciństwa- a wyszło obłędnie ☺

 

Składniki:

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 250 g mleczka kokosowego light (stała część)
  • 25 g nasion chia
  • 1 op. kiślu 

 

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe schładzam przez noc w lodówce, aby oddzieliła się, stała część. Stałą część mleczka przekładam do miski. Czekoladę rozpuszczam i łączę z mleczkiem kokosowym. Kisiel gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego kiślu dodaję nasiona chia i dokładnie mieszam, tak aby dobrze się rozprowadziły. Kisiel schładzam. Do połowy wysokości naczynka wykładam krem czekoladowy, na wierzch wykładam kisiel. Deser ozdabiam świeżymi owocami.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book