Stopień trudności: łatwy
Przychodzę do Was z propozycją na szybki deser z wykorzystaniem prostych składników. Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub gdy zaskoczą cię niespodziewani goście to ten pomysł jest idealny ☺
Do przygotowania desery wykorzystałam zwykły kisiel, który każdy z nas za z dzieciństwa- a wyszło obłędnie ☺
Składniki:
- 60 g czekolady gorzkiej
- 250 g mleczka kokosowego light (stała część)
- 25 g nasion chia
- 1 op. kiślu
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe schładzam przez noc w lodówce, aby oddzieliła się, stała część. Stałą część mleczka przekładam do miski. Czekoladę rozpuszczam i łączę z mleczkiem kokosowym. Kisiel gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego kiślu dodaję nasiona chia i dokładnie mieszam, tak aby dobrze się rozprowadziły. Kisiel schładzam. Do połowy wysokości naczynka wykładam krem czekoladowy, na wierzch wykładam kisiel. Deser ozdabiam świeżymi owocami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 6 porcji