Stopień trudności: łatwy

Co powiecie na pyszną lekką sałatkę?
Do jej przygotowania użyłam kremu balsamicznego z czerwonych pomarańczy oraz oliwy z oliwek z trawą cytrynową.
Dodanie tylko tych dwóch składników dopełniło w pełni smak sałatki, a to połączenie jest genialne!

 

Składniki:

  • krem balsamiczny z czerwonych pomarańczy  
  • oliwa z oliwek z trawą cytrynową 
  • 2 garście rukoli
  • 2 garście szpinaku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  •  20 g czerwonej cebuli
  • 40 g ziaren granatu
  • 225 g halloumi
  • kilka listków świeżej mięty

 

Przygotowanie:

Ser kroje w plastry i obsmażam na patelni, aż się zrumieni. W misce układam rukolę i szpinak, dodaję pokrojona w piórka cebulę oraz przekrojone na pół pomidorki. Na sałatkę rwę miętę, układam ser i posypuję granatem. Całość polewam kremem balsamiczny i oliwą. Gotową sałatkę podaję.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book