Zapiekanka makaronowa w sosie serowym

Stopień trudności: łatwy

Tym razem mam dla Was przepis na zapiekankę makaronową w sosie serowym 🥰 

 

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 100 g sera pleśniowego blue
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 200 g cukinii
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 100 ml wody z gotowania makaronu
  • Świeża bazylia

 

Przygotowanie:

Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroje drobno i podsmażam na oliwie, aż się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnej dodaję cukinię, którą wcześniej pokroiłam na cienkie półplasterki. Smażę przez chwilę, aż cukinia straci surowość. Pod koniec smażenia pokrojone drobniej suszone pomidory, dolewam wodę z gotowania makaronu oraz dodaję rozdrobniony ser. Całość mieszam, aż ser się rozpuści. W misce łączę makaron razem z sosem i kilkoma listkami świeżej bazylii.
Przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min

Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media