Stopień trudności: średni
Paluszki rybne to pyszny sposób na rybę, którym można przekonać nawet największego niejadka 🙂
Moja córka zje rybę tylko w postaci paluszków rybnych.
A najlepsze co mogę jej dać to te zrobione samodzielnie, bez zbędnych dodatków.
Do paluszków rybnych używam najczęściej filety mintaja w kostce.
Składniki:
- 2 kostki filetów mintaja
- 1 jajko
- Mąka
- bułka tarta
- Sól
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Rybę rozmrażam i osuszam, każdą kostkę kroję na trzy części, tworząc trzy paluszki rybne. Rybę solę z dwóch stron. W misce roztrzepuję jajko. Mąkę i bułkę tartą wysypuję w oddzielnych misek. Olej rozgrzewam na patelni. Paluszki rybne obtaczam kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie odsączam je na ręczniku papierowym i podaję z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 6 sztuk