Paluszki rybne

Stopień trudności: średni

Paluszki rybne to pyszny sposób na rybę, którym można przekonać nawet największego niejadka 🙂
Moja córka zje rybę tylko w postaci paluszków rybnych.
A najlepsze co mogę jej dać to te zrobione samodzielnie, bez zbędnych dodatków.
Do paluszków rybnych używam najczęściej filety mintaja w kostce.

 

Składniki:

  •  2 kostki filetów mintaja
  •  1 jajko
  •  Mąka
  •  bułka tarta
  •  Sól
  •  olej rzepakowy 

 

Przygotowanie:

Rybę rozmrażam i osuszam, każdą kostkę kroję na trzy części, tworząc trzy paluszki rybne. Rybę solę z dwóch stron. W misce roztrzepuję jajko. Mąkę i bułkę tartą wysypuję w oddzielnych misek. Olej rozgrzewam na patelni. Paluszki rybne obtaczam kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie odsączam je na ręczniku papierowym i podaję z ulubionymi dodatkami. 

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 6 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book