Paluszki rybne

Stopień trudności: średni

Paluszki rybne to pyszny sposób na rybę, którym można przekonać nawet największego niejadka 🙂
Moja córka zje rybę tylko w postaci paluszków rybnych.
A najlepsze co mogę jej dać to te zrobione samodzielnie, bez zbędnych dodatków.
Do paluszków rybnych używam najczęściej filety mintaja w kostce.

 

Składniki:

  •  2 kostki filetów mintaja
  •  1 jajko
  •  Mąka
  •  bułka tarta
  •  Sól
  •  olej rzepakowy 

 

Przygotowanie:

Rybę rozmrażam i osuszam, każdą kostkę kroję na trzy części, tworząc trzy paluszki rybne. Rybę solę z dwóch stron. W misce roztrzepuję jajko. Mąkę i bułkę tartą wysypuję w oddzielnych misek. Olej rozgrzewam na patelni. Paluszki rybne obtaczam kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie odsączam je na ręczniku papierowym i podaję z ulubionymi dodatkami. 

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 6 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media