Pierogi szlachcice

Stopień trudności: trudny

Pyszne pierogi szlachcice- potrawa ta pochodzi z Podlasia i Mazowsza. Cienkie pyszne ciasto na pierogi wypełnione dobrze doprawionym farszem z surowych ziemniaków i kabanosów. To brzmi przepysznie prawda?

 

Składniki:

Farsz:

  • 1,2 kg ziemniaków (odmiana mączysta)
  •  160 g cebuli
  • 200 g kabanosów pikantnych Duda Nasze Polskie
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 łyżka oleju
  •  0,5 łyżeczki pieprzu
  •  2 łyżeczki majeranku
  •  0,5 łyżeczki soli

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 10 g oleju
  • 250 ml zimnej wody

 

Przygotowanie:

Olej łącze razem z wodą i przelewam do miski z mąką. Całość łączę ze sobą mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto z grubsza się połączy, zagniatam je dłonią. Zagniatam kilka minut, aż uzyskam gładkie i jednolite ciasto. Ciasto pozostawiam pod przykryciem na ok. 10 minut, aby odpoczęło. 

Ziemniaki ścieram na tarce- wykorzystuję stronę, która mocno rozdrobni ziemniaki. Ziemniaki odciskam z nadmiaru wody. Pozostawiam skrobię. Kroję drobno cebulę i podsmażam, aż cebula się zeszkli, w tym czasie kroję drobno kabanosy i podsmażam przez chwilę razem z cebulą. Do cebuli i kabanosów dodaję ziemniaków i smażę, aż ziemniaki stracą surowość. Masa będzie gęsta, aby ją dobrze połączyć, możesz użyć do tego tłuczka do ziemniaków. Tak przygotowany farsz zdejmuję z patelni i pozostawiam do przestygnięcia. W tym czasie rozwałkowuję ciasto na pierogi- ważne, aby było cienko rozwałkowane. W pierogu farsz jest najważniejszy. Za pomocą ringu wycinam ciasto na pierogi, biorę łyżeczkę farszu, formuję ją w kulkę i układam na środku ciasta. Sklejam pieroga. Postępuję tak z całym ciastem. Gotowe pierogi gotuję w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty. Następnie podsmażam.

Moje pierogi podałam z okrasą z podsmażonych kabanosów i cebuli.

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 35 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media