Stopień trudności: trudny
Pyszne pierogi szlachcice- potrawa ta pochodzi z Podlasia i Mazowsza. Cienkie pyszne ciasto na pierogi wypełnione dobrze doprawionym farszem z surowych ziemniaków i kabanosów. To brzmi przepysznie prawda?
Składniki:
Farsz:
- 1,2 kg ziemniaków (odmiana mączysta)
- 160 g cebuli
- 200 g kabanosów pikantnych Duda Nasze Polskie
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki soli
Ciasto:
- 500 g mąki
- 10 g oleju
- 250 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Olej łącze razem z wodą i przelewam do miski z mąką. Całość łączę ze sobą mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto z grubsza się połączy, zagniatam je dłonią. Zagniatam kilka minut, aż uzyskam gładkie i jednolite ciasto. Ciasto pozostawiam pod przykryciem na ok. 10 minut, aby odpoczęło.
Ziemniaki ścieram na tarce- wykorzystuję stronę, która mocno rozdrobni ziemniaki. Ziemniaki odciskam z nadmiaru wody. Pozostawiam skrobię. Kroję drobno cebulę i podsmażam, aż cebula się zeszkli, w tym czasie kroję drobno kabanosy i podsmażam przez chwilę razem z cebulą. Do cebuli i kabanosów dodaję ziemniaków i smażę, aż ziemniaki stracą surowość. Masa będzie gęsta, aby ją dobrze połączyć, możesz użyć do tego tłuczka do ziemniaków. Tak przygotowany farsz zdejmuję z patelni i pozostawiam do przestygnięcia. W tym czasie rozwałkowuję ciasto na pierogi- ważne, aby było cienko rozwałkowane. W pierogu farsz jest najważniejszy. Za pomocą ringu wycinam ciasto na pierogi, biorę łyżeczkę farszu, formuję ją w kulkę i układam na środku ciasta. Sklejam pieroga. Postępuję tak z całym ciastem. Gotowe pierogi gotuję w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty. Następnie podsmażam.
Moje pierogi podałam z okrasą z podsmażonych kabanosów i cebuli.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 35 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy