Stopień trudności: łatwy

Dynię pokochałam ją w tym sezonie jak szalona. Tym razem mam dla Was cudowne curry z dynią, tofu i brukselką. Takie curry jest idealne na jesienny chłód.

 

Składniki:

  • 80 g tofu naturalnego
  • 120 g brukselki
  • 250 g dyni
  • 80 g ciecierzycy z puszki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • Natka pietruszki

Marynata tofu:

  • 30 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej i chilli, sól 
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Tofu kroję w kostkę i marynuję w przyprawach i cytrynie-do marynaty dodaję wody. Tofu marynuje ok. 15 minut. Surową dynię kroję w małą kostkę, brukselkę przekrawam na pół- smażę je kilka minut na rozgrzanym oleju. Tofu podsmażam razem z marynatą na złoty kolor. Tofu dodaję do podsmażonych warzyw, dodaję ciecierzycę. Całość zalewam mleczkiem kokosowym, dodaję natkę pietruszki i chwilę gotuję, aby sos zgęstniał. Dynia ma być miękka, ale nie może się rozpadać.
Gotowe curry podaje z ulubionymi dodatkami. 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book