Stopień trudności: łatwy
Dynię pokochałam ją w tym sezonie jak szalona. Tym razem mam dla Was cudowne curry z dynią, tofu i brukselką. Takie curry jest idealne na jesienny chłód.
Składniki:
- 80 g tofu naturalnego
- 120 g brukselki
- 250 g dyni
- 80 g ciecierzycy z puszki
- 400 ml mleczka kokosowego
- Natka pietruszki
Marynata tofu:
- 30 ml wody
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej i chilli, sól
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Tofu kroję w kostkę i marynuję w przyprawach i cytrynie-do marynaty dodaję wody. Tofu marynuje ok. 15 minut. Surową dynię kroję w małą kostkę, brukselkę przekrawam na pół- smażę je kilka minut na rozgrzanym oleju. Tofu podsmażam razem z marynatą na złoty kolor. Tofu dodaję do podsmażonych warzyw, dodaję ciecierzycę. Całość zalewam mleczkiem kokosowym, dodaję natkę pietruszki i chwilę gotuję, aby sos zgęstniał. Dynia ma być miękka, ale nie może się rozpadać.
Gotowe curry podaje z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 3 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy