Curry z tofu i dynią

Stopień trudności: łatwy

Dynię pokochałam ją w tym sezonie jak szalona. Tym razem mam dla Was cudowne curry z dynią, tofu i brukselką. Takie curry jest idealne na jesienny chłód.

 

Składniki:

  • 80 g tofu naturalnego
  • 120 g brukselki
  • 250 g dyni
  • 80 g ciecierzycy z puszki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • Natka pietruszki

Marynata tofu:

  • 30 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej i chilli, sól 
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Tofu kroję w kostkę i marynuję w przyprawach i cytrynie-do marynaty dodaję wody. Tofu marynuje ok. 15 minut. Surową dynię kroję w małą kostkę, brukselkę przekrawam na pół- smażę je kilka minut na rozgrzanym oleju. Tofu podsmażam razem z marynatą na złoty kolor. Tofu dodaję do podsmażonych warzyw, dodaję ciecierzycę. Całość zalewam mleczkiem kokosowym, dodaję natkę pietruszki i chwilę gotuję, aby sos zgęstniał. Dynia ma być miękka, ale nie może się rozpadać.
Gotowe curry podaje z ulubionymi dodatkami. 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media