Stopień trudności: średni
Chrupiący, lekko ostry panierowany kalafior jest przekąską idealną na czas spędzany z rodziną.
Idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa, ale nada się świetnie do wieczornego pochrupania przed telewizorem 🙂
Moje kalafiory zamarynowałam w sosie Kung Pao Chicken od Lee Kum Kee. Zachęcam Cię do odwiedzin strony i zapoznania się z ofertą sosów Lee Kum Kee.
Jestem pewna, że ten kalafior zachwyci każdego! Koniecznie musisz go spróbować.
Składniki:
- 400 g kalafiora
- 60 g marynaty Kun Pao Chicken od Lee Kum Kee
- 100 g panierki panko
- 1 jajko
- 30 g sezamu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafiora kroję w mniejsze różyczki, następnie gotuję go kilka minut w osolonym wrzątku. Gdy kalafior lekko przestygnie, obtaczam go w marynacie Kun Pao Chicken i pozostawiam na ok. 1 h, aby kalafior nabrał smaku. Po tym czasie rozgrzewam olej, panko mieszam z sezamem, jajko roztrzepuję i zamaczam w nim kawałki kalafiora. Następnie kalafiora obtaczam w panierce i smażę na złoty kolor. Podaję z sosem sojowym, doprawionym świeżą papryczką chilli, czosnkiem i szczypiorkiem.
Jeśli wolisz mniejszą ilość panierki, nie obtaczaj kalafiora w jajku, tylko bezpośrednio w panierce.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 3 porcje