Panierowany kalafior | Lee Kum Kee

Stopień trudności: średni

Chrupiący, lekko ostry panierowany kalafior jest przekąską idealną na czas spędzany z rodziną.

Idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa, ale nada się świetnie do wieczornego pochrupania przed telewizorem 🙂

Moje kalafiory zamarynowałam w sosie Kung Pao Chicken od Lee Kum Kee. Zachęcam Cię do odwiedzin strony i zapoznania się z ofertą sosów Lee Kum Kee.
Jestem pewna, że ten kalafior zachwyci każdego! Koniecznie musisz go spróbować.

 

Składniki:

  • 400 g kalafiora
  • 60 g marynaty Kun Pao Chicken od Lee Kum Kee
  • 100 g panierki panko
  • 1 jajko
  • 30 g sezamu
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kalafiora kroję w mniejsze różyczki, następnie gotuję go kilka minut w osolonym wrzątku. Gdy kalafior lekko przestygnie, obtaczam go w marynacie Kun Pao Chicken i pozostawiam na ok. 1 h, aby kalafior nabrał smaku. Po tym czasie rozgrzewam olej, panko mieszam z sezamem, jajko roztrzepuję i zamaczam w nim kawałki kalafiora. Następnie kalafiora obtaczam w panierce i smażę na złoty kolor. Podaję z sosem sojowym, doprawionym świeżą papryczką chilli, czosnkiem i szczypiorkiem.

Jeśli wolisz mniejszą ilość panierki, nie obtaczaj kalafiora w jajku, tylko bezpośrednio w panierce.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media