Czekoladowe ciasto dyniowe

Stopień trudności: średni

Macie w zanadrzu jeszcze jakąś dynię?
Mam dla Was przepis na jeszcze jedno moje ukochane ciasto z wykorzystaniem dyni 🤩 ciasto jest niezwykle wilgotne, a posmarowane masłem orzechowym smakuje genialnie! 

Gotowe ciasto jest puszyste i wilgotne.
Jest idealne na drugie śniadanie i na deser.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g erytrytolu
  • 240 g surowej dyni
  • 50 ml oleju
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 50 g czekolady

 

Przygotowanie:

Dynię ścieram na tarce o dużych oczkach, czekoladę drobno siekam. Jajka ubijam z erytrytolem na puszystą masę, gdy masa będzie biała, dolewam powoli olej, cały czas miksując, dodaję dynię i całość mieszam. Do masy dodaję przesianą przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaję czekoladę i delikatnie mieszam. Przelewam do tortownicy- u mnie 18 cm. Wierzch posypuję pestkami dyni i czekoladą. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 50 min. Piekę do suchego patyczka.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book