Stopień trudności: średni
Macie w zanadrzu jeszcze jakąś dynię?
Mam dla Was przepis na jeszcze jedno moje ukochane ciasto z wykorzystaniem dyni 🤩 ciasto jest niezwykle wilgotne, a posmarowane masłem orzechowym smakuje genialnie!
Gotowe ciasto jest puszyste i wilgotne.
Jest idealne na drugie śniadanie i na deser.
Składniki:
- 3 jajka
- 50 g erytrytolu
- 240 g surowej dyni
- 50 ml oleju
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g kakao
- 50 g czekolady
Przygotowanie:
Dynię ścieram na tarce o dużych oczkach, czekoladę drobno siekam. Jajka ubijam z erytrytolem na puszystą masę, gdy masa będzie biała, dolewam powoli olej, cały czas miksując, dodaję dynię i całość mieszam. Do masy dodaję przesianą przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaję czekoladę i delikatnie mieszam. Przelewam do tortownicy- u mnie 18 cm. Wierzch posypuję pestkami dyni i czekoladą. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 50 min. Piekę do suchego patyczka.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 8 porcji