Stopień trudności: łatwy
Przygotowałam dla Was dziś pyszne kruche ciasteczka maślano-jogurtowe. Niezwykle kruche i delikatne.
Idealnie smakują ze szklanką mleka- ja uwielbiam 😉
Składniki:
- 125 g mąki
- 90 g masła
- 1 żółtko
- 15 g cukru pudru
- 35 g jogurtu naturalnego
- 10 g erytrytolu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę, zimne masło, żółtko, cukier puder i jogurt naturalny zagniatam ze sobą na gładkie jednolite ciasto, staram się to zrobić szybko, aby masło nie zaczęło się topić od rąk. Ciasto zawijam w folię spożywczą, spłaszczam je i schładzam ok. 10 minut w zamrażarce. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Wycinam ciastka za pomocą noża do pizzy. Przygotowuję posypkę z erytrytolu i cynamonu i posypuję nią ciastka. Ciastka piekę w 180 stopniach przez ok. 8-12 minut, czas pieczenia zależy od grubości ciastek- mają się one ładnie zarumienić.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas pieczenia: 12 min
Całkowity czas: 32 min
Ilość porcji: 17 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy