Maślane ciasteczka

Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam dla Was dziś pyszne kruche ciasteczka maślano-jogurtowe. Niezwykle kruche i delikatne.

Idealnie smakują ze szklanką mleka- ja uwielbiam 😉

 

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 90 g masła 
  • 1 żółtko
  • 15 g cukru pudru 
  • 35 g jogurtu naturalnego
  • 10 g erytrytolu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Mąkę, zimne masło, żółtko, cukier puder i jogurt naturalny zagniatam ze sobą na gładkie jednolite ciasto, staram się to zrobić szybko, aby masło nie zaczęło się topić od rąk. Ciasto zawijam w folię spożywczą, spłaszczam je i schładzam ok. 10 minut w zamrażarce. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Wycinam ciastka za pomocą noża do pizzy. Przygotowuję posypkę z erytrytolu i cynamonu i posypuję nią ciastka. Ciastka piekę w 180 stopniach przez ok. 8-12 minut, czas pieczenia zależy od grubości ciastek- mają się one ładnie zarumienić.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas pieczenia: 12 min
Całkowity czas: 32 min
Ilość porcji: 17 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media