Stopień trudności: łatwy
Wracam z obecnym przepisem na lany chrust. Pyszny i chrupiący.
Ja zwykle takie przekąski robię z małych porcji więc jeśli chcecie większą porcję pomnóżcie składniki 😊
Chrust jest bardzo chrupiący i przepyszny, aż ciężko przestać na jednym kawałku.
Składniki:
- 110 g mąki
- 90 ml mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu/octu
Przygotowanie:
Składniki mokre łączę ze sobą na jednolitą masę, dodaję do nich składniki suche. Całość mieszam do dokładnego połączenia składników. Masa ma być takiej konsystencji jak kwaśna śmietana. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego — odcinam mały otwór. Ważne, aby otwór był mały wtedy chrust będzie cieniutki i szybciej się usmaż. Rozgrzewam olej od ok. 170 stopni i za pomocą woreczka wyciskam ciasto na olej, tworząc ‘esy-floresy’. Smażę z każdej strony aż się ze złoci, odsączam na ręczniku papierowym. Podaję posypane cukrem pudrem.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy