Stopień trudności: łatwy

Wracam z obecnym przepisem na lany chrust. Pyszny i chrupiący.

Ja zwykle takie przekąski robię z małych porcji więc jeśli chcecie większą porcję pomnóżcie składniki ? 

Chrust jest bardzo chrupiący i przepyszny, aż ciężko przestać na jednym kawałku.

 

Składniki:

  • 110 g mąki
  • 90 ml mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu/octu 

 

Przygotowanie:

Składniki mokre łączę ze sobą na jednolitą masę, dodaję do nich składniki suche. Całość mieszam do dokładnego połączenia składników. Masa ma być takiej konsystencji jak kwaśna śmietana. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego — odcinam mały otwór. Ważne, aby otwór był mały wtedy chrust będzie cieniutki i szybciej się usmaż. Rozgrzewam olej od ok. 170 stopni i za pomocą woreczka wyciskam ciasto na olej, tworząc ‘esy-floresy’. Smażę z każdej strony aż się ze złoci, odsączam na ręczniku papierowym. Podaję posypane cukrem pudrem.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book