Lany chrust

Stopień trudności: łatwy

Wracam z obecnym przepisem na lany chrust. Pyszny i chrupiący.

Ja zwykle takie przekąski robię z małych porcji więc jeśli chcecie większą porcję pomnóżcie składniki 😊 

Chrust jest bardzo chrupiący i przepyszny, aż ciężko przestać na jednym kawałku.

 

Składniki:

  • 110 g mąki
  • 90 ml mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu/octu 

 

Przygotowanie:

Składniki mokre łączę ze sobą na jednolitą masę, dodaję do nich składniki suche. Całość mieszam do dokładnego połączenia składników. Masa ma być takiej konsystencji jak kwaśna śmietana. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego — odcinam mały otwór. Ważne, aby otwór był mały wtedy chrust będzie cieniutki i szybciej się usmaż. Rozgrzewam olej od ok. 170 stopni i za pomocą woreczka wyciskam ciasto na olej, tworząc ‘esy-floresy’. Smażę z każdej strony aż się ze złoci, odsączam na ręczniku papierowym. Podaję posypane cukrem pudrem.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media