Stopień trudności: łatwy

Co powiecie na miękkie i delikatne pączuszki z dodatkiem jabłka?
Pyszne i delikatne nawet kolejnego dnia.

Jabłko dodaje delikatności i słodyczy ciastu. Koniecznie musisz spróbować

 

Składniki:

  • 200 g serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110 g jabłka
  • 1 łyżka spirytusu/octu

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewam 1-1,5 l oleju do temp. ok. 170 stopni. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Jajka mieszam ze spirytusem, serkiem na jednolitą masę. Do jajek dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszam. Przygotowuję talerz z ręcznikiem papierowym, na którym będę, odsączam paczki. Małą łyżeczkę moczę w gorącym oleju i nabieram ok. pół łyżeczki ciasta, wkładam do oleju — ciasto samo odejdzie. Możesz także wykładać ciasto za pomocą dwóch łyżeczek, zsuwając ciasto do oleju. Smażę ok minutę z każdej strony. Pączki mają się ładnie zarumienić. Gotowe Pączki odsączam na ręczniku papierowym.

Pączki możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzewam oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju ciasto do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. 

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 40 szt

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book