Stopień trudności: łatwy
Co powiecie na miękkie i delikatne pączuszki z dodatkiem jabłka?
Pyszne i delikatne nawet kolejnego dnia.
Jabłko dodaje delikatności i słodyczy ciastu. Koniecznie musisz spróbować.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 20 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 220 g jabłka
- 1 łyżka spirytusu/octu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewam 1-1,5 l oleju do temp. ok. 170 stopni. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Jajka mieszam ze spirytusem, jogurtem na jednolitą masę. Do jajek dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszam. Przygotowuję talerz z ręcznikiem papierowym, na którym będę, odsączam paczki. Małą łyżeczkę moczę w gorącym oleju i nabieram ok. pół łyżeczki ciasta, wkładam do oleju — ciasto samo odejdzie. Możesz także wykładać ciasto za pomocą dwóch łyżeczek, zsuwając ciasto do oleju. Smażę ok minutę z każdej strony. Pączki mają się ładnie zarumienić. Gotowe pączki odsączam na ręczniku papierowym.
Pączki możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzewać oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 20 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 50 szt
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy