Pączki z jabłkiem

Stopień trudności: łatwy

Co powiecie na miękkie i delikatne pączuszki z dodatkiem jabłka?
Pyszne i delikatne nawet kolejnego dnia.

Jabłko dodaje delikatności i słodyczy ciastu. Koniecznie musisz spróbować.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  200 g jogurtu greckiego
  •  20 g cukru
  •  2 jajka
  •  200 g mąki
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  220 g jabłka
  •  1 łyżka spirytusu/octu

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewam 1-1,5 l oleju do temp. ok. 170 stopni. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Jajka mieszam ze spirytusem, jogurtem na jednolitą masę. Do jajek dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszam. Przygotowuję talerz z ręcznikiem papierowym, na którym będę, odsączam paczki. Małą łyżeczkę moczę w gorącym oleju i nabieram ok. pół łyżeczki ciasta, wkładam do oleju — ciasto samo odejdzie. Możesz także wykładać ciasto za pomocą dwóch łyżeczek, zsuwając ciasto do oleju. Smażę ok minutę z każdej strony. Pączki mają się ładnie zarumienić. Gotowe pączki odsączam na ręczniku papierowym.

Pączki możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzewać oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. 

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 20 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 50 szt

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media