Delikatne pączki babci Czesi

Stopień trudności: trudny

Przygotowałam dla Ciebie przepis na idealnie miękkie pączki, które zachowują świeżość kolejnego dnia.

Mięciutkie i pulchne jak z cukierni
Jestem pewna, że pokochacie je tak mocno jak ja

A Ciebie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami 🙂

 

Składniki:

  • 530 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 14 g drożdży suszonych
  • 250 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 25 ml spirytusu/ octu
  • 2 g wanilii w proszku
  • 200 g konfitury
  • płatki róży do ozdoby

 

Przygotowanie:

Szykując pączki w kuchni, powinno być ciepło, aby pięknie rosły.
Przygotowuje rozczyn — w misce łączę drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i część ciepłego mleka- mieszam i odstawiam pod przykryciem na ok. 10 minut. W tym cenie ucieram żółtka z erytrytolem na jasną masę. Mąkę podgrzewam na patelni, ma być przyjemnie ciepła. Do utartych żółtek dodaję pozostałe mleko, rozczyn, spirytus, wanilię i mąkę. Ciasto wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, co najmniej kilka minut. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję do niego rozpuszczone i ciepłe masło, wyrabiam nadal, aż ciasto przestanie być błyszczące.
Gotowe ciasto pozostawiam przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na co najmniej 1h w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładam je na podsypany blat, przez chwilę wyrabiam ręcznie, gdy ciasto przestanie się kleić, dzielę je na pół. Jedną cześć ciasta przykrywam, aby nie wyschła, a drugą część rozwałkowuję na grubość 0,5 mm. Na połowie ciasta odciskam lekko kształt pączka, wykładam konfiturę i przykrywam drugą połową ciasta, dociskam w koło konfiturę i wyciskam pączki. Postępuję tak z całym ciastem. Tak przygotowane pączki odkładam do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
Gotowe pączki smażę na oleju rozgrzanym do 175 stopni, po ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki kładę na olej wyrośnięte stroną. Muszą swobodnie pływać w oleju.
Pączki możesz także upiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 15 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media