Stopień trudności: trudny
Przygotowałam dla Ciebie przepis na idealnie miękkie pączki, które zachowują świeżość kolejnego dnia.
Mięciutkie i pulchne jak z cukierni ❤
Jestem pewna, że pokochacie je tak mocno jak ja
A Ciebie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami 🙂
Składniki:
- 530 g mąki pszennej
- 8 żółtek
- 14 g drożdży suszonych
- 250 ml mleka
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 25 ml spirytusu/ octu
- 2 g wanilii w proszku
- 200 g konfitury
- płatki róży do ozdoby
Przygotowanie:
Szykując pączki w kuchni, powinno być ciepło, aby pięknie rosły.
Przygotowuje rozczyn — w misce łączę drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i część ciepłego mleka- mieszam i odstawiam pod przykryciem na ok. 10 minut. W tym cenie ucieram żółtka z erytrytolem na jasną masę. Mąkę podgrzewam na patelni, ma być przyjemnie ciepła. Do utartych żółtek dodaję pozostałe mleko, rozczyn, spirytus, wanilię i mąkę. Ciasto wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, co najmniej kilka minut. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję do niego rozpuszczone i ciepłe masło, wyrabiam nadal, aż ciasto przestanie być błyszczące.
Gotowe ciasto pozostawiam przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na co najmniej 1h w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładam je na podsypany blat, przez chwilę wyrabiam ręcznie, gdy ciasto przestanie się kleić, dzielę je na pół. Jedną cześć ciasta przykrywam, aby nie wyschła, a drugą część rozwałkowuję na grubość 0,5 mm. Na połowie ciasta odciskam lekko kształt pączka, wykładam konfiturę i przykrywam drugą połową ciasta, dociskam w koło konfiturę i wyciskam pączki. Postępuję tak z całym ciastem. Tak przygotowane pączki odkładam do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
Gotowe pączki smażę na oleju rozgrzanym do 175 stopni, po ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki kładę na olej wyrośnięte stroną. Muszą swobodnie pływać w oleju.
Pączki możesz także upiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 15 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy