Stopień trudności: łatwy

Przychodzę dziś z przepisem dla leniuszków, którzy mają ochotę na pyszne faworki, ale brakuje chęci na ich zrobienie 😊
Pyszne chrupiące, a ich przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut. Może być lepiej? 

Ekspresowy pomysł na szybki i pyszny deser. Siła tkwi w prostocie.

 

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • białko jaja
  • cukier puder

 

Przygotowanie:

Za pomocą nożyka do pizzy wycinam paski o szerokości 3 cm i dowolnej długości, na środku paska robię nacięcie i przeplatam ciasto, robiąc faworek.
Przygotowane faworki układam na blaszce, sparuje roztrzepanym białkiem. Piekę w 200 stopniach przez 10-15 min.
Gotowe faworki posypuję cukrem pudrem i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 30 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book