Drożdżówki z masłem orzechowym

Stopień trudności: trudny

Mam dla Ciebie przepis na pyszne drożdżówki z dodatkiem kremowej pasty orzechowej z czekoladą. Dla mnie połączenie idealne.

 

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 120 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 35 g masła
  • krem orzechowy z mleczną czekoladą

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które skruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaje cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodaje szczyptę soli, jajko i wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 h. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na prostokąt, smaruję kremem czekoladowym. Ciasto składam wzdłuż krótszego boku- od góry do połowy ciasta i od dołu na wierzch złożonego wcześniej kawałka. Ciasto kroję na ok. 1,5 cm paski i zawijam wokół własnej osi.
Następnie zaplatam bułeczki. Gotowe bułki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte bułki smaruję białkiem i posypuję ulubionymi dodatkami. Piekę przez 15 min, grzanie góra-dół.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 12 szt

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book