Stopień trudności: trudny
Mam dla Ciebie przepis na pyszne drożdżówki z dodatkiem kremowej pasty orzechowej z czekoladą. Dla mnie połączenie idealne.
Składniki:
- 25 g drożdży
- 120 ml mleka
- 20 g cukru
- 300 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 35 g masła
- krem orzechowy z mleczną czekoladą
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które skruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaje cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodaje szczyptę soli, jajko i wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 h. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na prostokąt, smaruję kremem czekoladowym. Ciasto składam wzdłuż krótszego boku- od góry do połowy ciasta i od dołu na wierzch złożonego wcześniej kawałka. Ciasto kroję na ok. 1,5 cm paski i zawijam wokół własnej osi.
Następnie zaplatam bułeczki. Gotowe bułki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte bułki smaruję białkiem i posypuję ulubionymi dodatkami. Piekę przez 15 min, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 12 szt