Stopień trudności: średni
Mam dla Ciebie przepis na ekspresowy tort, z którym poradzi sobie każdy ❤
Jest to super ciasto, a użycie ciasta francuskiego powoduje, że jest bardzo nietypowe i szybkie.
Ciasto dobrze się kroi i dobrze utrzymuje kształt. Z resztek ciasta francuskiego możesz przygotować szybkie ciasteczka
Koniecznie spróbuj i daj znać jak Ci smakuje ☺
Składniki:
- 3 opakowania ciasta francuskiego
- 400 g mrożonych malin
- 500 g mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g erytrytolu
Przygotowanie:
Użyłam tortownicy 18 cm. Z ciasta francuskiego wycinam okręgi trochę większe od średnicy tortownicy- z jednego ciasta wychodzą 2 blaty. Spody piekę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie gotuję maliny, aż całkowicie się rozgotują i zgęstnieją, następnie przecieram je przez sitko. Gotowy dżemik schładzam. Schłodzoną śmietankę, mascarpone erytrytol przekładam do miski i miksuję na gęsty krem. Dodaje ostudzone maliny i delikatnie mieszam. W tortownicy układam spód i spłaszczam go, przekładam kremem i ponownie układam spód. Robię tak, aż skończę składniki. Gotowe ciasto smaruję z wierzchu kremem i ozdabiam świeżymi owocami. Pozostawiam na ok. 1 h, aby ciasto wciągnęło płyn.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 50 min