Ekspresowy torcik malinowy

Stopień trudności: średni

Mam dla Ciebie przepis na ekspresowy tort, z którym poradzi sobie każdy
Jest to super ciasto, a użycie ciasta francuskiego powoduje, że jest bardzo nietypowe i szybkie.
Ciasto dobrze się kroi i dobrze utrzymuje kształt. Z resztek ciasta francuskiego możesz przygotować szybkie ciasteczka 
Koniecznie spróbuj i daj znać jak Ci smakuje ☺

 

Składniki:

  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 400 g mrożonych malin
  • 500 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g erytrytolu

 

Przygotowanie:

Użyłam tortownicy 18 cm. Z ciasta francuskiego wycinam okręgi trochę większe od średnicy tortownicy- z jednego ciasta wychodzą 2 blaty. Spody piekę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie gotuję maliny, aż całkowicie się rozgotują i zgęstnieją, następnie przecieram je przez sitko. Gotowy dżemik schładzam. Schłodzoną śmietankę, mascarpone erytrytol przekładam do miski i miksuję na gęsty krem. Dodaje ostudzone maliny i delikatnie mieszam. W tortownicy układam spód i spłaszczam go, przekładam kremem i ponownie układam spód. Robię tak, aż skończę składniki. Gotowe ciasto smaruję z wierzchu kremem i ozdabiam świeżymi owocami. Pozostawiam na ok. 1 h, aby ciasto wciągnęło płyn.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 50 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media