Stopień trudności: średni

Mam dla Ciebie przepis na ekspresowy tort, z którym poradzi sobie każdy
Jest to super ciasto, a użycie ciasta francuskiego powoduje, że jest bardzo nietypowe i szybkie.
Ciasto dobrze się kroi i dobrze utrzymuje kształt. Z resztek ciasta francuskiego możesz przygotować szybkie ciasteczka 
Koniecznie spróbuj i daj znać jak Ci smakuje ☺

 

Składniki:

  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 400 g mrożonych malin
  • 500 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g erytrytolu

 

Przygotowanie:

Użyłam tortownicy 18 cm. Z ciasta francuskiego wycinam okręgi trochę większe od średnicy tortownicy- z jednego ciasta wychodzą 2 blaty. Spody piekę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie gotuję maliny, aż całkowicie się rozgotują i zgęstnieją, następnie przecieram je przez sitko. Gotowy dżemik schładzam. Schłodzoną śmietankę, mascarpone erytrytol przekładam do miski i miksuję na gęsty krem. Dodaje ostudzone maliny i delikatnie mieszam. W tortownicy układam spód i spłaszczam go, przekładam kremem i ponownie układam spód. Robię tak, aż skończę składniki. Gotowe ciasto smaruję z wierzchu kremem i ozdabiam świeżymi owocami. Pozostawiam na ok. 1 h, aby ciasto wciągnęło płyn.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 50 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book