Galarety | Zimne nóżki

Stopień trudności: średni

Galarety lub inaczej zwane zimne nóżki, są świetną przekąską na zimno. Użycie kurczaka powoduje, że są lżejsze i zdrowsze. Bardzo często robię je gdy mam przygotowany rosół, w tej sposób wykorzystuję mięso, bulion oraz marchewkę-  nic się nie marnuje.

Serdecznie zachęcam Cię do spróbowania.

 

Składniki:

  • 100 g kurczaka (użyłam resztek z rosołu)
  • 80 g groszku
  • 100 g marchewki
  • 10 g żelatyny
  • 500 ml rosołu
  • 30 g kukurydzy
  • 3 g natki pietruszki
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Jajka gotuję na twardo. Do tego przepisu wykorzystałam kurczaka i marchewkę gotowaną w rosole. Rosół podgrzewam ale nie zagotowuję, dodaję do niego żelatynę i dokładnie mieszam. Do małych naczynek układam ćwiartki jajek, kawałki mięsa, drobniej pokrojoną marchewkę, groszek, kukurydzę oraz natkę. Całość ostrożnie zalewam bulionem. Gotowe naczynka przenoszę do lodówki i schładzam co najmiej 3h. Gotowe galarety podaję

Oceń wpis

Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media