Stopień trudności: średni
Galarety lub inaczej zwane zimne nóżki, są świetną przekąską na zimno. Użycie kurczaka powoduje, że są lżejsze i zdrowsze. Bardzo często robię je gdy mam przygotowany rosół, w tej sposób wykorzystuję mięso, bulion oraz marchewkę- nic się nie marnuje.
Serdecznie zachęcam Cię do spróbowania.
Składniki:
- 100 g kurczaka (użyłam resztek z rosołu)
- 80 g groszku
- 100 g marchewki
- 10 g żelatyny
- 500 ml rosołu
- 30 g kukurydzy
- 3 g natki pietruszki
- 2 jajka
Przygotowanie:
Jajka gotuję na twardo. Do tego przepisu wykorzystałam kurczaka i marchewkę gotowaną w rosole. Rosół podgrzewam ale nie zagotowuję, dodaję do niego żelatynę i dokładnie mieszam. Do małych naczynek układam ćwiartki jajek, kawałki mięsa, drobniej pokrojoną marchewkę, groszek, kukurydzę oraz natkę. Całość ostrożnie zalewam bulionem. Gotowe naczynka przenoszę do lodówki i schładzam co najmiej 3h. Gotowe galarety podaję
Oceń wpis
Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy